Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 дни арест за нападателя на Християн Пендиков

Християн Пендиков
Снимка: БГНЕС

За Илия Спасески от Охрид, който преби Християн Пендиков, е определена мярка за неотклонение от 30 дни. Това съобщи за БНТ председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Решението е взето от съда в Охрид по искане на компетентен прокурор, който е внесъл предложение за определяне на мярка за неотклонение на 24-годишния мъж от Охрид, заподозрян в престъплението - тежка телесна повреда.

За другите двама души, присъствали на инцидента, продължават да се водят процесуални действия.

Пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова заяви междувременно, че за побоя ще бъде информиран комисарят по човешките права към Съвета на Европа:

"Защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Сякаш нямаха доверие за това, че хората с българско самосъзнание са подложени наистина на много тежки изпитания и на, бих казала, дискриминация. Оттук нататък ние много внимателно ще бдим за всички подобни случаи, за поведението на македонските власти, за продължаване задълбочаване на езика на омразата и абсолютно своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции за това".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58