Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са очакванията на парламентарните партии от предстоящия предсрочен вот?

Снимка: Ани Петрова

Парламентарно представените формации вече се подготвят за участие в предстоящия предсрочен вот и демонстрират оптимизъм за бъдещите си резултати.

На фона на общия оптимизъм и приповдигнатост от ГЕРБ са разтревожени.

„Партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция-не могат да формират устойчиво управление, което да осъществи тези политики, които те са обещали на хората. Утре ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление.

Ще се опитаме да бъдем позитивни, прагматични и да говорим с хората. Основен акцент са професионалните общности. Ще търсим локални измерения на проблемите и възможностите. Най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще доведе до сформиране на управляващо мнозинство в следващото Народно събрание“, посочи Томислав Дончев, който е заместник-председател на партията  

За ГЕРБ съдебната реформа също е приоритет, затова Дончев попита не е ли възможно – през февруари, когато няма да има предизборна кампания, експерти на партиите да се съберат и да обсъдят какво трябва да се промени.  

Идея, отхвърлена от ПП. Съпредседателят й Асен Василев вече води преговори с ДБ, има изрично условие това партньорство да се скрепи с писмено споразумение и очертава два лагера – на тези, които смятат, че всичко случило се дотук е горе-долу добре и на онези, които искат промяна по правилен път:  

„Работим доста активно с ДБ, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации и партии, с които имаме обща визия за България. Целта е страната да тръгне напред. Има две алтернативни визии за това как трябва да изглежда тя“.

Успоредно с предизборната кампания от Демократична България ще чертаят бъдещите си управленски коалиции и водят преговори с ПП за предизборно обединение.

Христо Иванов също говори със загриженост за това, което предстои.

„Дали ще продължат политическите партии да отказват да носят отговорност за управлението на страната и ще я оставят на президента. На него му харесва тази работа и дава мандатите на себе си.

Ние ще формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива и опция на българските граждани да гласуват за управление, при това не каквото и да е, а демократично и реформаторско“.

Възраждане тръгва на изборите с големи амбиции и с очакване за пренареждане на силите в парламента. Лидерът Костадин Костадинов посочи, че имат амбицията да станат първа политическа сила.

„Смятам, че една голяма част от избраниците разочароваха своите избиратели. По тази причина не мога да се съглася, че резултатите ще бъдат горе-долу същите. Няма да бъдат същите като на предишните избори

За нас е по-важно събирането на подписи за референдум за запазване на българския лев. Така че от момента, в който приключи работата на Народното събрание се съсредоточаваме само върху тази задача“

БСП остават политическата си съдба в ръцете на избирателите, като не смятат да променят нищо от досега защитаваните позиции.

„Продължаваме политиката си. Подкрепяме завършването на проекта „Белене“, подкрепяме конкурси, търгове, разговори за разширяване на „Козлодуй“. Избирателите ще решат кой какви проекти ще подкрепя в следващия парламент“, обясни Румен Гечев

Утре „Български възход“ свиква Изпълнителния си съвет, за да реши в какъв формат ще се яви на предстоящите парламентарни избори, съобщи Стефан Янев. Той е уверен, че формацията ще намери място и в следващия парламент:  

„Опитахме се да бъдем част от решенията, а не от проблема. За нас стои въпроса колко по-добре ще се представим на тези избори. Най-малко двоен резултат в сравнение с предния път. Загубихме от това ,че не влизахме в скандали, но ние не търсим скандали, а устойчиви решения“.

ДПС отново запазиха мълчание. Но последните работни часове на 48-ия парламент така или иначе изтичат.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС, свързани с бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25
Андрей Чорбанов

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването. Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в..

публикувано на 18.09.24 в 11:16

Туристическият бранш: Работници от трети страни ползват страната ни като трамплин. Визите се бавят

Туристическият бранш продължава да изпитва затруднения заради забавяне в издаването както на работни визи за сектора, така и на туристически за лица от трети страни, които искат да посетят страната ни. Засега като основни потърпевши се очертават секторите на туризма и на строителството, но и много други браншове се сблъскват със затруднения..

публикувано на 18.09.24 в 11:11
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09