Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на Amazon на Острова стачкуват: Роботите в склада се третират по-добре от хората

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания работниците на Amazon организираха днес стачка, несъгласни с размера на заплатите. Това е първа стачка на служители на компанията на Острова.


Около 300 служители започнаха стачка в склада на Amazon в Ковънтри, съобщиха от профсъюза GMB, заради нареченото от тях "подигравателно" увеличение на заплатите с 50 пенса (което е равно на малко над 1 лев) на час. Работници разказаха пред Би Би Си за тежките условия - та казаха, че са под постоянно наблюдение и са упреквани в бездействие по време на кратките им почивки само от няколко минути.


От Amazon заявиха, че имат система, която "поощрява и признава по-голяма производителност" и че се насърчава обучението за помагане на служителите да подобрят работата си, ако не са достатъчно ефективни.


Двама работници на Amazon, членове на синдиката GMB, обаче заявиха, че "роботите в склада се третират по-добре от хората". Те изтъкнаха, че дори отиване до тоалетната поражда въпроси от мениджърите към тях. Двамата казаха също, че имат колеги, които работят по 60 часа на седмица, за да могат да изкарат повече пари и да се справят с поскъпването на живота.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики

Всички българи, участвали в инцидента в бар в Халкидики миналата седмица, са освободени от ареста с решение на прокуратурата в областния център Полигирос. Собственикът на бара е освободен без ограничителни условия. Други двама българи са с парична гаранция от 500 евро и забрана да приближават собственика на бара, както и самото заведение...

публикувано на 20.08.24 в 12:11

Потушиха новия пожар в планината Славянка

Само за няколко часа беше потушен пожарът, който избухна тази сутрин  в подножието на връх Алиботуш в планината „Славянка“.  Екипи на противопожарните служби и горските стопанства от Гоце Делчев и Сандански успяха да  спрат огъня  да не навлезе в държавните горски територии.   Само седмица след потушаването на големия горски пожар в..

публикувано на 20.08.24 в 11:56

Продължава издирването на оцелели след корабокрушението на суперяхта край Сицилия

Продължава издирването на оцелели след вчерашната трагедия с потънала луксозна суперяхта край бреговете на Сицилия.  Междувременно стана ясно, че освен британският технологичен магнат Майк Линч и дъщеря му Хана, сред изчезналите са още председателят на Morgan Stanley Bank International Джонатан Блумър и Крис Морвийо, адвокат в голямата фирма..

публикувано на 20.08.24 в 11:18
Снимката е архивна.

Цилон предизвика наводнения в Гърция

Циклонът в Гърция предизвика наводнения в някои части на страната тази нощ. От силен дъжд с градушка са засегнати районите на град Янина, Козани, остров Корфу и Пела. Наводниха се приземни етажи на къщи, магазини, заведения. Градушка унищожи реколтата на фермерите и във Верия. Част от Корфу остана без ток. Рязка промяна на..

публикувано на 20.08.24 в 11:11

Панагюрище - 3 дни звук и светлина

В Панагюрище започва Международният фестивал на фойерверките. Първото му издание е през 2013 г. Оттогава до днес събитието се превръща в уникално преживяване не само в национален мащаб, а и на Балканите. Тази година пироспектаклите са изградени върху филмова музика.  Фестивалът обещава 3 незабравими вечери в Панагюрище - от днес до неделя. "Това е..

публикувано на 20.08.24 в 11:08
Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.

Украинската ПВО свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия

Украинската противовъздушна отбрана свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, съобщиха военновъздушните сили на Киев. Нападението е било насочено срещу девет области - в централната, северната и южната част на Украйна. По-рано беше съобщено, че ПВО е отблъснала руска въздушна атака и срещу столицата Киев, пише БТА...

публикувано на 20.08.24 в 11:01
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

58-годишен мъж от с. Тодор Икономово задържан за домашно насилие над съпругата си

58-годишен мъж от село Тодор Икономово е бил задържан в полицейското управление в Каолиново за нанесен побой на съпругата си в условията на домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен. Сигналът е приет малко след 20:30 часа. Съобщено било, че мъжът нанесъл удари с ръце по главата на 52-годишната си съпруга пред дома им, след..

публикувано на 20.08.24 в 10:58