Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не бива да се преминават определени граници по време на предизборната кампания, за да останат вратички за следизборно коалиране“

Светослав Живков: 7 или 8 мандата ще променят своята локация на предстоящите избори

Това се случва след отчитането на данните от последното преброяване

Светослав Живков
Снимка: БНР - архив

7 или 8 мандата ще променят своята локация след отчитането на данните от последното преброяване и преизчисляването на броя на депутатите, които влизат в парламента от отделните избирателни райони в страната. Това обясни пред БНР доц. д-р Светослав Живков, който е историк, политолог и експерт по изборни системи.

„Разпределението на мандатите между партиите става на равнището на цялата страна. Имаме един т.нар. скрит Национален изборен район. Различните многомандатни избирателни райони нямат роля за разпределянето на местата между партиите. На теория биха имали, ако се появи успешен независим кандидат. Но нямаме такъв случай в новата конституционна история“.

ЦИК е длъжна до 55 дни преди провеждането на изборите да  разпредели тези места по многомандатни райони, обясни политологът.

„Това е една чисто техническа работа.  До края на следващата седмица ще видим разпределението“.

Прехвърлянето на някои мандати от едни райони в други има значение за отделните кандидати, посочи Живков.

Варненска област, град Пловдив и град София ще бъдат бонифицирани. Въпросът е чисто технически. Вероятно с по два мандата в трите софийски многомандатни района. Очаквам там партиите да пуснат малко по-дълги листи“.

Това отразява и демографската динамика между двете преброявания, обясни Живков.

„Районите, които губят мандати, са в Северна България“.

При всички случаи отново ще има фрагментиран парламент, прогнозира политологът.

"Сродните партии или тези с близки концепции трябва да се договорят за някаква коалиция. Това е шансът. Друга алтернатива е някакво правителство от формации, които са обединени от малко неща, но то ще е кратко. Има и вариант, при който формациите отново не успяват да излъчат правителство.

Не бива да се преминават определени граници по време на предизборната кампания, за да останат вратички за следизборно коалиране“

Смяната на държавното устройство трябва да се осъществи чрез Велико народно събрание и самата конституция не позволява провеждането на подобен референдум, обясни още Живков.

Цялото интервю на Веселина Миланова със Светослав Живков може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима министри на парламентарен контрол

Министри от служебното правителство ще участват в петъчния парламентарен контрол.  Служебният министър на правосъдието Мария Павлова трябва да обясни пред народните представители какви са мерките за установяване на подправени документи, представени в процедура по придобиване на българско гражданство.  Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева..

публикувано на 20.09.24 в 06:59

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец . Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 20.09.24 в 06:55
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Клиника по нефрология в Плевен ще носи името на лекаря, направил първата диализа извън София

Клиниката по нефрология в Университетската болница "Д-р Георги Странски" вече ще носи името "Д-р Ангел Монов". Инициативата е посветена на 50-годишнината от началото на хемодиализното лечение в града - дело на живота на д-р Ангел Монов, ръководил клиниката през първите 20 години от създаването й. Делото на д-р Ангел Монов не е забравено,..

публикувано на 20.09.24 в 06:53

Ветроходно събитие и екоинициатива се обединяват за почистване на район край язовир "Искър"

В събота, 21 септември, паралелно с ветроходно събитие на язовир "Искър" ще се проведе екологична акция по почистване на район в околността. Участниците в спортното събитие ще почистват рано сутринта , а събирането на доброволците е планирано за 10.00 часа в южния край на язовира, на "Будното око". " Посрещаме топ екипажи от различни..

публикувано на 20.09.24 в 06:26

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс поривистите ветрове и едра градушка могат да придружат поройните валежи от дъжд, с възможност за локални..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който ще продължи до 28 септември, ще посрещне звезди като Тилда Суинтън, Памела Андерсън, Изабел Юпер,..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06