Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Да поставим въпроса за ангажиментите на РСМ като член на НАТО и съюзник на България

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

"Политическото заявление, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев в Северна Македония, подплатено с пресконференция и с обещанията на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, че този път виновниците са задържани и ще бъдат съдени, не бива да се приема като някаква промяна в политиката на Скопие. Трябва да видим, че този процес е необратим и с ясно зададени контроли и с ясно формулирани цели. Както и че това ще бъде променено от всички партии в РСМ".

Коментара направи пред БНР Димитър Гърдев, експерт по европейски политики на сигурност.

По думите му правителството носи отговорност за цялостната обстановка в една държава:

"Често говоренето и заявленията имат партиен нюанс. Не може отношенията между две държави да се градят на вътрешнополитическия процес в една от тях". 

Димитър Гърдев подчерта, че политиците в РСМ трябва вече да са узрели, че са поставени в една нова ситуация - одобрената преговорна рамка, която е с предварителни условия:

"Скопие не е започнало преговори с ЕС и няма да ги започне докато не изпълнят предварителното условие за промяната в Конституцията им и приемането на македонските българи като държавотворен народ". 

Според експерта много и от високопоставените политици в РСМ не са наясно с процеса на евроинтеграция и смятат, че този процес може да търпи някакви изключения за тях:  

"Илюзорно е усещането им, че имат много време и могат да забавят процеса на интеграция с ЕС. ... В македонското общество се наблюдава много интересен процес и той е свързан с опасенията на албанското малцинство там, че тези дрязги и антибългаризмът ще забавят интеграцията на страната. Само преди две седмици македонските албански партии бяха в Албания и заявиха, че те подкрепят вписването в Конституцията на РСМ на македонските българи като държавотворен народ". 

Димитър Гърдев посочи, че политиците в Скопие не си дават ясна сметка, че с одобряването на преговорната рамка двете държави - Албания и Северна Македония - вече вървят самостоятелно по европейския път и Албания много сериозно може да изпревари РСМ:

"Как ще обяснят на македонското общество, че заради едни остатъци от титовски постулати и комунистически доктрини ще се забави интеграцията на страната им в ЕС". 

РСМ стана член на НАТО само благодарение на България, категорично изтъкна експертът по европейски политики на сигурност и добави:

"Ескалацията между две натовски държави вреди на политиката на съюза и на стабилността в региона. България трябва ясно да постави въпроса за ангажиментите, които има Скопие като член на НАТО и съюзник на България, защото тази ескалация е абсолютно недопустима. ... В РСМ трябва да си дават сметка, че желанието им за членство в съюзите са обвързани и със задължителни ангажименти, те са напълно основателни да искаме обяснение". 

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Гърдев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03