Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите балтийски държави призоваха за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна

Снимка: Украински Въоръжени сили

Трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва призоваха днес за ускоряване на оръжейните доставки за Украйна от нейните западни съюзници, предаде ДПА.

"Идните месеци могат да се окажат решаващи за хода на войната и затова Украйна се нуждае от военната подкрепа", заяви литовската министър-председателка Ингрида Шимоните след среща с колегите си от другите две балтийски страни в естонската столица Талин.

Времето е от изключително значение, каза естонската премиерка Кая Калас, която предупреди, че не бива да се допуска забавяне при доставките на оръжия, които Украйна е поискала.

"Русия подготвя нова мащабна офанзива и трябва да предоставим на Украйна достатъчно средства, с които да се защитава", изтъкна Калас.

Освен това премиерите на трите балтийски страни призоваха Международния олимпийски комитет да забрани участието на руски спортисти на олимпиадата в Париж догодина, като предупредиха, че ако бъде разрешено на руснаци да се състезават, държавите им обмислят да бойкотират спортното мероприятие, предаде Асошиейтед прес.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Северна Гърция с допълнителни мерки за сигурността на гражданите

Гръцката полиция взема допълнителни мерки по защита сигурността на гражданите в районите на Северна Гърция. Откриват и полицейска школа в Ксанти. Вземат се мерки по увеличаване на сигурността в северната част на страната и спиране на престъпността на региона, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис от Ксанти. По..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Адвокатът на майката, осъдила "Шейново": Обезщетението от 70 000 лв. е твърде ниско

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на Софийския градски съд. "Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни юристът. Сагата с разменените бебета: "Шейново" осъдена да плати 70 000 лв. обезщетение на..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Гръцката опозиция иска оставката на заместник-министъра по миграцията заради скандално изказване

Гръцката опозиция иска незабавно оставката на заместник-министъра по миграцията София Вултепси за унизително отношение към гърците, които нямат средства да пътуват с фериботи. Политически скандал предизвика изказване пред медиите на заместник- министъра по миграцията София Вултепси. Тя заяви, че понеже са много скъпи фериботните билети..

публикувано на 08.08.24 в 13:30
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Текстовете за "нетрадиционната сексуална ориентация" ще породят и конституционни полемики

Не е добре разписано това, което са гласували депутатите, и ще породи много остри полемики не толкова в обществото и в правозащитния сектор, колкото и от конституционно гледище.    Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков, юрист, специалист по конституционно право, в коментар на приетата от 50-ото Народно събрание поправка в Закона за предучилищното и..

публикувано на 08.08.24 в 13:24
Андрей Гюров

Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ

За 13 септември отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ. Той поиска отвод на председателя на съдебния състав по делото срещу освобождаването му от поста подуправител на БНБ. Съдия Георги Чолаков е и председател на Върховния административен съд, който разглежда делото. Сред мотивите на Гюров е..

публикувано на 08.08.24 в 13:14

За денонощие: Над 700 случая на превишена скорост в Пазарджишко

Над 700 нарушения на допустимата скорост в населените и извън населените места са засечени в област Пазарджик само за последното денонощие.  Сред тях е водач, шофирал с 210 км в час по пътя Пазарджик-Пловдив.  Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив Допустимата скорост в този участък е 90 км в час, съобщават от..

публикувано на 08.08.24 в 13:10

Петима в ареста след сбиване в Смолян

Петима души са задържани в полицията в Смолян след сбиване, съобщиха от ОД на МВР.  Снощи около 22:15 часа, на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал, прераснал в сбиване между група мъже в района на ул. "Станевска". 44-годишен смолянчанин е със счупени зъби на горната челюст. В резултат от проведените незабавни оперативно-издирвателни..

публикувано на 08.08.24 в 12:49