Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ силно земетресение удари Югоизточна Турция

Второ силно земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер разлюля днес югоизточната турска провинция Кахраманмараш. Това съобщи Агенцията за бедствията и авариите, предаде Ройтерс.

Трусът е бил на дълбочина от 7 км, а епицентърът е бил в окръг Елбистан.

Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) новото силно земетресение е било  магнитуд от 7,7 по Рихтер.

Епицентърът е регистриран на малка дълбочина от 2 километра в 13.24 ч. местно време, само на 7 километра южно-югоизточно от Елбистан и 67 километра северно-североизточно от административния център Кахраманмараш. Трусът беше последван от силен вторичен трус от 6 по Рихтер около 10 минути по-късно.

До момента няма съобщения за щети и жертви при последното силно земетресение.

По-рано днес силно земетресение в същия район доведе до смъртта на над 1200 души в Турция и в съседна Сирия.

По данни на Геологичния институт на САЩ вторият трус е бил със сила 7,5 по Рихтер. 

Интервю на Георги Марков с Нора Чолакова, кореспондент на БТА в Турция, и Преслава Лилова от БЧК в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работиха: Георги Николов, Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин изпрати ясно послание към Запада относно ракетите с голям обсег за Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди страните членки на НАТО, които се колебаят дали да разрешат на Украйна да използва предоставените от тях далекобойни оръжия срещу Русия, че всъщност в момента решават дали да започнат да участват пряко във войната. "Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо друго освен пряко участие на..

публикувано на 13.09.24 в 15:21

Започна срещата на президента с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска-Давкова

Започна срещата на президента Румен Радев с държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която е на първото си посещение у нас. Радев посрещна Силяновска на парадния вход на Президентството. Не се предвиждат изявления след разговора между двамата. По-рано Радев коментира, че очаква изявеното желание за диалог..

публикувано на 13.09.24 в 15:12
Ген. Спас Спасов

Ген. Спас Спасов, "Атлантик": Трябва много летене в различни видове условия

Трябва много летене в различни видове условия .  Това каза пред БНР ген. Спас Спасов, бивш военен пилот, председател на фондация "Български ВВС", член на съюз "Атлантик". Той подчерта, че информацията за инцидента, с която разполага е изключително оскъдна: "Това, че се е допуснала такава грешка или каквото е, ние все още не знаем, представете..

публикувано на 13.09.24 в 14:58

Разкрит е притежателят на своеобразен "зоопарк" от защитени екземпляри в Койнаре

Притежателят на своеобразен зоопарк от защитени екземпляри в град Койнаре е разкрит при специализирана полицейска акция по образувано досъдебно производство в Плевен. Открити са мъртви птици, както и препарирани животни, също от световно защитени видове. Извършено е претърсване на четири адреса. Освен стопански двор, имало множество..

публикувано на 13.09.24 в 14:38
Ивайло Иванов

Очакват се евросредства в помощ на хората с трайни увреждания

Към 11 септември са подадени близо 320 хиляди заявления за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон. 10 на сто от тях са получили отказ, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на парламентарния контрол. Най-честата причина за отказ е установяването на по-висок доход от определената..

публикувано на 13.09.24 в 14:28
Образователният министър Галин Цоков

Министър Цоков: В българските училища не се провежда никаква пропаганда

Изработена е най-обща визия и рамка за качеството на училищното образование, които вече са обсъдени от отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката. Това каза служебният министър проф. Галин Цоков по време на парламентарния контрол. На въпрос дали има случаи на ЛГБТИ-пропаганда, министър Цоков отговори категорично, че в..

публикувано на 13.09.24 в 14:25

Евелина Бранимирова: Катастрофиралият самолет е учебно-боен

Катастрофиралият военно-транспортен самолет  L-39 ZA на Трета авиобаза в Граф Игнатиево е учебно боен, каза Евелина Бранимирова, медиен съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Информацията е оскъдна, отменено е плануваното за утре авиошоу.  В момента на мястото работят колегите от Военна полиция и се води разследване", каза..

публикувано на 13.09.24 в 14:22