Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 9 до 12 февруари в Плевен се открива Международно изложение - „Пчеларство – Плевен 2023“

Инж. Михаил Михайлов: Без пчелите като опрашители, светът няма да бъде същият

Обществото трябва да се бори, за да запази местообитанията на пчелите казва пчеларят

3
Инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“
Снимка: Станислава Пирчева

Каква е картината за реалното състояние на пчеларството при топлата зима до този момент, за пчелните семейства и подготовката им за паша напролет - това е темата в "Нощен Хоризонт" със специален гост инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

"Пчелите са много важни за хората, защото те осигуряват поддържане на биоразнообразието в природата, дават пчелни продукти, които са храна и лекарство. Основната им дейност е опрашителната", каза в "Нощен Хоризонт" инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

"Приходите от опрашителната дейност многократно надхвърлят тези от пчелни продукти, така че без тяхната опрашителна дейност и без пчелите светът не би бил същият.

Пчелите опрашват близо 80 на сто, в сравение с всички други опрашители, хранителните посеви и те са най-важни. Затова ние държим те да се запазят като вид.

Защото има тенденции те да намаляват, да загиват, да изчезват и това ни безпокои нас пчеларите, а и всички хора.


Пчелите опрашват медоносните посеви, растения и така увеличават добивите, количествата и качеството на получаваните плодове, зеленчуци, маслодайни ядки, семена...Така че, те са изключително важни във хранителната верига", разказа още инж. Михайлов.

"Медът, който ние получаваме, е от медоносните растения, затова връзката пчели - растения е неразривна.

Пчелите осигуряват и храна за много животни. Затова трябва да ги поддържаме като вид и същевременно обществото трябва да се бори, за да запази местообитанията на пчелите. Има домашни пчели, има диви пчели, на които също трябва да се запазят като местообитания.

Защото тези местообитания са застрашени, последните години се установява необичайно голям срив на броя на тези популации. Преди години в "Зелената сделка" ЕК поиска в близките години - до 2030 да се запазят тези местообитания в три направления", припомни още пчеларят.


От 9 до 12 февруари в Плевен се открива  XX-то юбилейно Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“. 

"Новосъзадената Аграрна камара е полезна за пчеларите. На изложението на 9 февурари наши членове в Плевен ще излъчат представители, които да представляват нашия сектор в Камарата. Защото все още няма Закон за браншовите организации. След това идеята е тази камара да прерастне в структура, която да комуникира с държавата, защото гласът  на всички - земеделци, животновъди, пчелари -  да се чува единно, министерствата да знаят с кого да общуват", подчерта още пред БНР инж. Михайлов.

Още по темата за това има ли отравяне на пчелите, заради пестициди в почвата, оказват ли им влияние промените в климата, трябва ли да се увеличават насажденията, които дават нектар, както и за всички полезни свойства за човешкото здраве от меда и пчелните продукти - слушайте в звуковия файл.


Михаил Михайлов е пчелар - земеделски стопанин. Завършил инженерство в Техническия Университет, магистратура зооинженерство в Тракийския Университет в Ст. Загора, преподавател в „Курс пчелари“ и в „Пчеларски университет“, инспектор на биологични пчелини, към „Булгарконтрола“ АД. Председател на УС на сдружение Пчеларско дружество „Акация“ Банкя, на УС на сдружение „Столичен браншови пчеларски съюз, на УС на сдружение „Съюз на българските пчелари“ и председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30