Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини бившия енергиен министър Александър Николов в нанасяне на вреди на "Булгаргаз"

Обвиняеми са още бившият зам.-министър на енергетиката Данаил Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов

Александър Николов
Снимка: БГНЕС

След сигнал от ПП ГЕРБ прокуратурата обвини бившия енергиен министър в кабинета на Кирил Петков - Александър Николов, един от заместниците му – Данаил Николов, както и бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Тримата ще отговорят за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

От брифинг на прокуратурата днес стана ясно, че на Александър Николов и на Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик.

От думите на адвоката на Александър Николов Ина Лулчева стана ясно, че обвинението е за това, че той е отказал газът от "Газпром" да се плаща в рубли, каквито бяха новите условия на руския холдинг.  

Ето какво каза и самият Николов:

"Свежда се до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия и затова до това стигат нещата. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това".

Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за комуникацията между Министерския съвет и "Булгаргаз".

Като цяло прокуратурата чрез експерти е изчислила, че нанесените щети на "Булгаргаз" с тези действия от април и май м.г. е била над 80 млн. лв.

Дотук се стигна след като миналото лято ГЕРБ сезираха Държавната агенция "Национална сигурност" за съмнения, че след спирането на доставките от „Газпром“ ,  страната ни е купувала руски газ, но през посредници, което е оскъпило цената му с около 30%. Преди дни от Агенцията са приключили проверката и материалите са били докладвани на прокуратурата. След анализа им следовател от Националната следствена служба е предложил на наблюдаващия прокурор да бъдат повдигнати обвинения на Александър Николов, който беше енергиен министър в кабинета "Петков" от квотата на "Има такъв народ",  а заместника му Данаил Николов и на бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47