Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родителят трябва да отвори очи и уши за детските въпроси"

Доц. Райна Захариева: Забравяме да учим децата на състрадателност, съпричастност, грижа

"Трябва да развиваме индивидуалността, а не индивидуализма и да премахнем сравнението", категорична е тя

Деца от 124 Детска градина "Бърборино" в София
Снимка: Евелина Стоянова

"Трябва да развиваме индивидуалността, а не индивидуализма. Трябва да премахнем сравнението в общуването и вкъщи, и в градината". Това заяви пред БНР Райна Захариева - доцент по педагогика, доктор по психология, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", преди Националния форум за предучилищно образование, който ще се проведе утре.

"Това поражда завист, съперничество, съревнователност. Ти се съревноваваш с другия и не гледаш какво богатство носиш в себе си. /.../ Моята насока към учителите винаги е била - вижте групата в детската градина като група, в която има 10 подгрупи. Някои деца говорят по-добре, други могат да рисуват, трети - пеят, четвърти - танцуват, други се интересуват от животни, от растения, други измислят игри, друг е лидер на групата, т.е. те имат възможност да насочат и родителя в този аспект. На това се опитвам да науча - дайте добрата новина на родителя - може да не е добър по математика, но е отличен в организиране на игри и творчество, не е добър по български език, но е добър по друго. Трябва да се вгледаме в това, което носят децата", обясни тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед".


Според нея законодателната рамка, която регулира предучилищното образование, ограничава и педагозите, и децата, и родителите, които стават много нахъсани за ранни постижения на децата:

"Едно нахъсване на децата, без да се върви към техния естествен потенциал, талант, който всяко едно дете носи. То го проявява по най-уникалния начин точно в първите години - в неговите игри, разговори, след това се намесва образователната система, желанието да покажеш кой си и нашият талант се изкривява по пътя на завършване, на финала на образователната система. Имаме различни деца, те имат различни способности. Това, което спира развитието на потенциала, е именно ограничението в програмата, в държавните стандарти".

Доц. Захариева посочи, че имаме 7 образователни стандарта в областта на детската градина: 

"Те обаче не включват емпатия, желание за помощ и всички човешки качества. Забравяме за това да учим децата на една състрадателност, съпричастност, емпатия, на истинска грижа. Те попълват книжки, като в повечето случаи се съревновават кой е по-добър. Това ги спира, затруднява проявата на техния истински потенциал".

Възрастните трябва да си поставим границите, когато общуваме с децата, категорична е тя. Живеем в нова епоха, в която електрониката е много засилена навсякъде, напомни експертът, но добави, че едно дете се развива, само когато общува с възрастния.

Ако никой не говори с детето, а то само гледа екрана, децата получават стимули, предупреди тя и изказа мнение, че родителите би трябвало да получат истинска помощ и подкрепа, за да може детето, тръгвайки на градина, да се чувства по най-добрия начин. Според нея трябва да се говори с родителите за тяхната отговорност, да говорят с децата и да не ги ограничават в себеизява. 

"Родителят трябва да отвори очи и уши за детските въпроси вкъщи. А в детската градина трябва да има време и пространство за игри, за себеизява. Децата там трябва да проявят повече себе си, да усвоят език, начини на общуване, да изразят емоцията си, да ги научим на себеуважение, достойство и уважение към другите. Възрастните трябва да бъдат достойният модел". 


Темата е важна, защото всички сме в двете роли - и деца, и родители, подчерта доц. Захариева и обясни: 

"Ролята родител е цял живот. Тя е много важна и за двете страни. Ние не сме готови да бъдем родители, родителството се събужда в различен момент при различните майки. Раждаш едно дете, но още нямаш отношение към него. Тази любов, която започва да се заражда, след като детето е до теб, това е един дар на човечеството да събуди истинската безусловна любов вътре в нас".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26