Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 изявени българи се включват в инициативите по отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов

Снимка: Нов театър НДК

160 изявени българи се включват в инициативите за отбелязване на 160-атата годишнина на Алеко Константинов. Те трябва да напишат по 160  думи за личността, идеите и образите на Щастливеца, а в края на годината техните текстове ще бъдат публикувани във възстановеното списание ЛИК на Българската телеграфна агенция. Инициативата беше обявена днес. В нея ще участват не само литератори, отбеляза авторът на идеята – доц. Йордан Ефтимов – поет, литературовед и литературен критик, защото в краткия си 34-годишен живот Алеко Константинов се е включил и оказал силно въздействие върху развитието на България, включително в политиката, правото, туристическото движение:

„Важно е не просто да припомним с какво той ни е развълнувал, но и с какво може да бъде полезен за съвременната българска ситуация“

За Ефтимов е важно, че Алеко Константинов е сред малцината, чието творчество е фолклоризирано, т.е. ние използваме негови изрази извън всякакъв литературен контекст, приели сме го. За режисьора Николай Гундеров това е видно и от топонимията:

„В малък български град попитах как да стигна до Алеко Константинов. Отговорът беше ,че не може да не видя Алеко Константинов. Прекрасно е ,че присвояваме фамилиарно това име“

Сатирикът Михаил Вешим изтъкна, че се радва, че 160-годишнината се отбелязва, защото си спомня как е била отбелязана 150-атата годишнина – никак. Сега си е поставил за цел да опази паметта на Алеко Константинов:

„Още като го сложиха на банкнотата от 100 лева, аз написах, че не може единственият писател в българската литература безсребреник да бъде поставен на най-голямата банкнота. Бай Ганьо сложи Алеко Константинов в джоба си-в буквалния смисъл на думата“.

Да опазим Алеко от професорите и литературоведите, призова още той.

От Алеко до Алек - писателят Алек Попов. За него Алеко Константинов е сравним с автори като Ярослав Хашек и Бранислав Нушич:

„Това чувство за самокритичност на нашия народ, което много често се бърка с липсата на самочувствие. Според мен е точно обратното. Когато човек има самочувствие, може да бъде ироничен и самокритичен“.

Литературните критици Михаил Неделчев и Алберт Бенбасат настояха колко е важно  Алеко Константинов да се изучава в училище, защото за младите той и неговият образ на бай Ганьо са чужди, но журналистът от БНТ Анна Андреева подчерта:

„Проблемът не е само в това как се изучава Алеко Константинов в училище, а кога се препрочита. Важно е и в други възрасти да се връщаме към неговите текстове. Сега, преди предстоящите избори, е чудесен момент“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от гласовете. 69-годишният Масуд Пезешкиян е сърдечен хирург, депутат от Тебриз и бивш министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния празник на страната 4 юли. Това представлява увеличение с 5% спрямо същия период на миналата..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че Главчев е направил 11 рокади. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22
Мустафа Емин

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България". "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24