Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегати освиркаха Корнелия Нинова в началото на конгреса на БСП

Снимка: БГНЕС

Недопуснати делегати до заседанието на най-висшия ръководен форум на левицата нахлуха в залата и освиркаха лидера Корнелия Нинова, докато четеше отчета за свършеното от партията в последното Народно събрание. Стигна се до физически сблъсък между недопуснатите делегати и охраната на конгреса.

Още преди заседанието на конгреса Кирил Добрев не беше допуснат до самата сграда и зала, но жалбите му бяха внесени в мандатната комисия. Това стана на входа пред зала 3 на НДК, където заседават социалистите. Това провокира нахлуването в залата на делегатите, които не бяха допуснати до самото заседание.

Политическият доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова беше освиркан.

"Ще ни спират делегатите, това е пълно безобразие, което се случва", каза Кирил Добрев. Запитан как е успял да пробие охраната, той продължи:

"Защо да я пробиваме, ние си влизаме като делегати. А спираха и делегатите. Това е безпрецедентен акт, който прави еднолично ръководството на конгреса".

Кирил Добрев

Част от делегатите се усъмниха в легитимността на заседанието на 50-ия конгрес на БСП. В неговия дневен ред няма изрична точка за лидерската фигура и нейната оставка.

Но евродепутатът Петър Витанов направи процедура по промяната му и поиска първа точка да бъде прекратяване на правомощията на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Другарю Свиленски, докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, след като отдавна сме загубили посоката? Докога ще представяме за успехи всеки един провал и удобно ще забравяме 700-те хиляди души, които са се отказали вече от нас. Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президент, и с вътрешна опозиция, и с машините. От вчера сигурно и със закона "Магнитски". Докога ще отказваме да носим вината? Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. И истинският лидер… той умее да води битките, умее да печели битки, но умее и да предава щафетата тогава, когато с усилията си не може да подобри резултата".

Петър Витанов

Румен Гечев каза, че БСП не може да влиза в самоубийствени процедури преди изборите и заяви, че това е опит за атентат срещу БСП.

"Българската социалистическа партия не може да влиза в самоубийствени процедури 5-6 седмици преди провеждането на изборите и тук няма значение как се казва председателят на партията, макар че неговите качества имат значение. Ние защитаваме в случая и Българската социалистическа партия. Първо, предложението е противоуставно и това беше установено и в Националния, съвет, и в съответните ръководни органи на конгреса. И второ, как си представяте вие? Днес цял ден да обсъждаме въпроса за лидера на БСП, да принизяваме партията… Така че този опит за атентат срещу БСП преди изборите няма как да мине".

Гласуване на това предложение за прекратяване на правомощията на лидера на БСП Корнелия Нинова не бе допуснато до гласуване. След което Нинова започна своя политически доклад.

Към 12 часа заседанието на конгреса на БСП продължаваше.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища по Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища по Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Очаквайте подробности.

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08