Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Малкович пред български журналисти: Когато се вдигне завесата, се раздавам максимално

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте "В самотата на памуковите полета"
Снимка: Марис Морканс

Холивудската звезда Джон Малкович се срещна с български журналисти. Той е у нас, за да играе на сцената на Народния театър постановката "В самотата на памуковите полета". 

Освен за театър, Малкович говори и за социалните мрежи и тайните служби на Източна Германия ЩАЗИ, като ги сравни, както и за това, че има редица ситуационни принципи, които прилага при всеки определено повод. Малкович каза, че когато се вдигне завесата, се раздава максимално и се старае да си върши работата възможно най-добре.  

Два дни след последното представление на "В самотата на памуковите полета" в Атина, Джон Малкович вече е в София. Идва не за първи път у нас, но за първи път ще играе театър пред родна публика. И макар пиесата, в която си партнира с литовката Ингеборга Дапкунайтеq да е за камерна сцена, той и тя ще бъдат на голямата в Народния. 

Малкович и Дапкунайте ще играят "В самотата на памуковите полета" в три поредни вечери тази седмица – 16, 17 и 18 февруари. Пиесата е режисирана от Тимофей Кулябин, който през декември постави "Нора" отново в Народния театър. Представленията ще бъдат на английски език, а български субтитри ще се излъчват на специални монитори. Спектакълът е с продължителност 70 минути. 

Известната пиеса на Бернар-Мари Колтес "В самотата на памуковите полета" е написана през 1985-а – четири години преди драматургът да почине от СПИН. Действието се развива "от другата страна на времето" – в тъмните часове на нощта, когато се срещат Дилър и Клиент и се оплитат в опасна игра за купуване и предлагане, в която властват страхът, желанието, сексуалността, потиснатата вина и агресията. 

Не само режисьорът на спектакъла е руснак. Целият екип е от руснаци и хора, работили в Русия, които напускат домовете си скоро след началото на войната с Украйна преди година.  

В днешната си среща с българските журналисти Малкович каза: 

"Трябва да кажа, че това е изключително трудна и наситена постановка, но аз 30 години работя с Ингеборга. Така че, когато имаме нещо трудно за вършене, за мен е огромно удоволствие да го направя именно с нея. Чувстваме се доста добре в готовност за новата сцена. Тази постановка се опитва да покаже какво е влиянието на неизразените желания – желания, които сякаш не можеш да изразиш и сякаш не можеш да оползотвориш или не можеш и нямаш право да изразиш. Така че това е по-скоро един поглед върху цената на желанията, които човек не може да изживее".  

Партньорката на сцената на Джон Малкович в постановката "В самотата на памуковите полета" – Ингеборга Дапкунайте:  

"Това е третата сцена, на която ще играем тази постановка и се надявам да сме добре подготвени. Бих искала да кажа, че ще се насладите на спектакъла, макар че думата "насладите" едва ли е най-точната. По-скоро се надявам да ви бъде приятно на това пътешествие, на което заедно ще се отправим. Знаем, че е голямо предизвикателство и за нас, и за вас. Искахме да направим нещо по-простичко, но трябва да признаем честно – не намерихме какво по-просто да изиграем. Надявам се всичко да е приятно за всички на това страхотно място тук в София".  


На директора на Народния театър Васил Василев му се наложи да отговаря на въпроси за скъпите билети, които бяха пуснати в продажба за тази постановка с участието на Джон Малкович на българска сцена. Те бяха в диапазона от 50 до 400 лева, бързо се изчерпаха, а пред двете каси на Народния театър се извиха опашки. 


Джон Малкович е познат на публиката с постановките си на Бродуей и с киноролите. Има две номинации за "Оскар", получавал е американската телевизионна награда "Еми" и три отличия "Златен глобус". Известен е с филмите "Място в сърцето", "Империята на Слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Развратникът". Има и филм, създаден за самия него - "Да бъдеш Джон Малкович". Джон Малкович също е режисьор, продуцент и моден дизайнер. Заради таланта си на комедиен актьор е бил водещ на Saturday Night Live три пъти. 

Ингеборга Дапкунайте е международно призната литовска актриса, живее в Лондон. Изиграла е множество главни роли в киното, телевизията и театъра. Участва във филма "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков (с "Оскар"" за най-добър чуждестранен филм, Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Кан), в "Катя Исмаилова" на Валерий Тодоровски (награда за най-добра актриса на фестивала в Женева и награда на Руската филмова академия), в "Мисията невъзможна" на Брайън де Палма, "Седем години в Тибет" на Жан-Жак Ано, "Целувката на живота" на Емили Йънг. Театралната работа на Ингеборга включва постановки по целия свят. 


снимки: Марис Морканс
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48