Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигиталната раница - модерният начин да се прави образование

Учениците го искат, споделя директор на столично училище

Снимка: БГНЕС

От известно време насам образователното министерство обучава директори и учители, които да "сложат" в дигитална раница учебните материали за децата. Ръководителят на проекта, финансиран по европейска програма, казва, че Ковид е бил повече катализатор това да се случи. А директори обясняват – това искат децата

Когато Яни Гебеджелиев бил ученик, в училище нямало дори и бели дъски и проектори, а само черна дъска и тебешири. И затова нещо геометрията не му се понравила. Именно затова като програмист в частна компания става част от проекта за дигиталната раница - една от многото платформи, които МОН предлага за улеснение на учителите. Яни казва, че това е модерният начин да се прави образование. Не заради учител, не заради родител, а заради ученика:


"Нашата идея при създаването на дигиталната раница винаги е била, че ние се опитваме да улесним учителите и учениците, като концентрираме цялата информация, която ни е нужна, както и предоставяме безплатен и лесен достъп до интерактивно дигитално образователно съдържание. /.../ Използваме една платформа, която е интегрирана с дигиталната раница. В нея има огромна мултимедийна библиотека и инструмент за лесно създаване на интерактивно съдържание. Целта е да дадем такъв инструмент, който да е лесен за учителя, съответно да провокираме децата и да ги запазим в училище, незаисимо под каква форма, те да бъдат част от процеса и лесно да могат да се интегрират в образователната система".

Учениците го искат, казва и зам.-директорката на 73-то средно училище в София Лидия Гавраилова. Дигиталната раница не е единствената платформа, която учителите в нейното училище използват. Но опитът им показва, че именно това е пътят към съвременното обучение. Тя посочи, че това, което следва, е да запознаят учителите с възможностите на дигиталната раница, да използват готово учебно съдържание, да правят такова. 


"Това само ще обогати възможностите на колегите с още ресурси, които могат да използват", смята Гавраилова. Според нея днешните ученици изискват да им се преподава по-дигитално. "На тях им е по-интересно, по-лесно го възприемат", обясни тя. Все пак платформите не могат да заместят учителя. Директорът признава, че част от колегите й са скептични към използването на тези нови ресурси. 

А учителите ще бъдат дори финансово стимулирани, ако тяхно дигитално съдържание се използва на национално ниво. Това обяснява Светослав Насвади от МОН, който отговаря за европейската програма за повишаване на дигиталната компетентност. По думите му проектът е мислен още през 2018 г., но Ковид е бил катализаторът.

"Предстоят обучения на 6200 учителя за създаване на дигитално съдържание. Трябва да бъдат обучени още 12 000 учителя за използване на дигиталната платформа, за да може да ползват ресурсите", подчерта той.

Обучението на директори и учители е опит една консервативна система за бъде променена, признава Яни Гебеджелиев от компанията, която обучава учителите. Яни обаче обяснява, че към момента от проведените дори и в други градове на страната обучения, въпросите са по-скоро технически, а не свързани с използването на дигиталните ресурси за образование.  

Яни е сигурен, че дигиталната раница ще бъде полезна и уверява, че дори и след края на проекта, системите и ресурсите ще бъдат запазени. 

"Това не е проект, по който парите са дадени, но няма резултати", обяснява той.

Снимки: Добромир Видев

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43