Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори очакват от МОН яснота за изграждането на STEM среда в училищата

Снимка: stem.mon.bg

Училищни директори очакват Министерството на образованието да даде повече яснота за начина, по който STEM обучението по наука, технологии, инженерство и математика ще влезе в българските училища. Все още обаче няма разписани процедури, по които училищата ще кандидатстват за финансиране, а в редица учебни заведения няма необходимото пространство за изграждане на бъдещата STEM среда. 

Мащабна среща на Министерството на образованието и науката с представители на всички 2400 училища в страната ще има в петък (17 февруари) в зала 1 на НДК в София. Очаква се с нея да бъде дадено началото на STEM дейностите в българските учебни заведения.

STEM e абревиатура от английските думи за наука, технологии, инженерство и математика, а този вид обучение се отличава от традиционното по своята иновативност и практическа ориентираност. 

За изграждане на образователна STEM среда до 2026 г. България се очаква да получи безпрецедентните 480 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Това ще стане под формата на високотехнологични класни стаи, лаборатории, работилници, научни центрове – един национален в София и три в селата Ковачевци и Ястребино и в град Хисаря.

И макар събитието все още да не е обявено официално от МОН пред широката общественост, пред "Хоризонт" училищни директори вече споделиха своите притеснения относно това по какъв начин и чрез какви процедури STEM обучението ще влезе в българското училище. 

Кои са основните въпроси във връзка с предстоящите дейности по осигуряване на STEM среда в училищата, които стоят пред училищните директори и които те ще поставят на вниманието на образователното министерство на срещата в НДК след два дни? Това коментираха директори на училища.

"Кога ще стартира цялата  концепция за реализиране на STEM-проектите в училищата? Какви са сроковете за реализиране на отделните дейности? Еднакъв брой средства ли ще получат всички училища, или има принцип, по който това ще бъде категоризирано?", пита Диян Стаматов - директор на 119-о училище в София и бивш заместник-министър на образованието:

В редица училища липсва необходимото пространство за изграждане на бъдещата STEM среда, посочи Величка Таседжикова - директор на 70-о основно училище "Свети Климент Охридски" в София: 

"Нямаме в момента кабинети, които да обединим в еднo STEM-пространство, свободни класни стаи, които да преустроим".

Към момента все още липсват инструкции за кандидатстване за финансиране, с което да се изгради STEM средата в училищата. "Такъв документ нямаме", заявиха те.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26