Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Не се извинявам за свалянето на китайския балон край бреговете на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не се извинява за свалянето на обявения от Вашингтон за китайски шпионски балон край бреговете на САЩ. Той заяви, че балонът е бил използван за наблюдение, но е малко вероятно останалите три обекта, свалени над Северна Америка в следващите дни, да са чужди шпионски летателни апарати.

"Все още не знаем точно какви са били тези три обекта, но нищо в момента не подсказва, че те са свързани с китайската програма за шпионски балони или с наблюдение от друга държава. Настоящата оценка на разузнавателните служби е, че тези три обекта най-вероятно са били балони, свързани с частни компании, развлекателни или изследователски институции, които изучават времето или провеждат други научни изследвания."

По думите на Байдън сега САЩ ще подобрят откриването на подобни въздушни обекти.

Джо Байдън също така заяви, че скоро ще разговаря с китайския президент Си Цзинпин относно инцидента от този месец.

"Надявам се, че ще стигнем до дъното на това, но не се извинявам за свалянето на този балон", каза още Байдън в Белия дом.

Китай отрече балонът да е бил използван за наблюдение, като вместо това заяви, че се е отклонил от курса, докато е събирал метеорологични данни.

Но Джо Байдън потвърди мнението на американските служители, че балонът, който прекоси страната на височина над 12 хиляди метра, преди да бъде свален от небето от американски изтребител над Атлантическия океан, всъщност е бил използван за шпионаж.

Той заяви, че САЩ продължават да разговарят с Китай по този въпрос.

"Ние не търсим нова студена война", заключи Джо Байдън.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната Анджел Тълвар, който беше домакин на среща на колегите си от групата Б-9.  По думите на Тълвар..

публикувано на 19.09.24 в 07:07

Депутатите решават дали да облекчават условията за провеждане на референдуми

Депутатите решават дали да облекчават условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 06:59
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Консултации в Плевен за състава на СИК

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов ще проведе консултации за съставите на СИК за предстоящите избори за Народно събрание на 27октомври. Кметът   д-р Валентин Христов отправи покана към парламентарно представените партии и коалиции. Те ще определят състава на секционните избирателни комисии на територията на община Плевен...

публикувано на 19.09.24 в 06:55
Земеделският министър Георги Тахов

Министърът на земеделието се среща с производители в Кърджали

Промените в Стратегическия план за развитие на селското стопанство ще обсъди в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Той и екипът му ще се срещнат с производители от три области в Южна България.  Покана е от Националната браншова организация "Обединени български животновъди“. Нейният председател Бойко Синабов обясни, че промените са..

публикувано на 19.09.24 в 06:48

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03