Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП и ДБ събраха привърженици пред Народния театър

Снимка: Мария Филева

Коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се бори за победа на предсрочния парламентарен вот. Това обявиха лидерите на двете формации на първата си публична проява. Те събраха свои привърженици на сцена пред Народния театър, за да представят и част от близо 50-те подкрепящи ги неправителствени организации.

След като поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, лидерите на коалиция ПП-ДБ събрахасвои привърженици на сцена пред Народния театър, за да обявят целите си и да представят част от близо 50-те подкрепящи ги неправителствени организации.

Левски ни посочи правилната посока – да не чакаме спасители, промяната зависи от самите нас, каза Кирил Петков:

"Той е казал, че само ние задружни, заедно, можем да променим България". 

Превръщане на България в пълноправен член на ЕС и НАТО, влизане в Еврозоната и Шенген са целите на новата формация, посочи Атанас Атанасов:

"И ние направихме всичко необходимо да съединиме реформаторските сили у нас , за да може да спечелим на 2 април и да променим България".

Изключенията от ПГ на БСП Явор Божанков потвърди, че ще е водач на листа в Габрово и остана доволен от аплодисментите, с които беше посрещнат на сцената на Народния театър. Той беше категоричен, че вече не поддържа никакви отношения със социалистическата партия.

Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев отрекоха обвиненията на съпартиеца им Александър Дунчев, който днес заяви, че има задкулисие при редене на листите и настоя ДБ да отстъпи водаческото място в София - област:

"Никой от нас не е по-голям от каузата, никой от нас не е по-голям от обединението. Това ми е отговорът за Александър Дунчев", каза Кирил Петков.

"Да спечелим града с голяма разлика. Изпълнителният съвет взе решение и одобри как ще бъдат разпределени листите между нас и ДБ. Ако Изпълнителният съвет е задкулисие, да, задкулисие е. В София област се определя от ДБ, а не от ПП. Ясно е, че при събирането на две партии винаги ще има някои, които са недоволни. Имат право да си изразят недоволството. Видяхте част от тях днес на сцената. Ще има и отделно събитие, където и другите също ще ги обявим. Не мога да ви кажа всичките 50, ще пропусна някой, те ще се обидят. Знаете как са нещата. Изборите нявсякъде са увертюра за местните избори, защото централната власт без местната власт не може да стигне до истинските проблеми на хората. Счупените тротоари, парковете, презастрояването, ВиК-то, до боклука, това са ежедневните проблеми, които, докато не се изчистят, няма как да се решат големите проблеми. Законите се обсъждат в парламента. Видяхме, приказки много, накрая, когато трябва да се вземат решенията, за съжаление, ГЕРБ ги няма. Ще бием ГЕРБ на 2 април, след което ще ги бием и на местните избори", коментира от своя страна Асен Василев..

Василев отхвърли поканата на лидера на ГЕРБ Б.Борисов за разговор за съдебната реформа между водещите формации, защото мястото на подобен раговор е в парламента.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 15:52

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против.  Предложението е..

публикувано на 12.09.24 в 15:43

ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%

Европейската централна банка понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, като това е второто намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация. ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта "Въз основа на актуализираната оценка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:26
Кметът на Варна Благомир Коцев

Частично бедствено положение във варненския район "Приморски"

Частично бедствено положение е обявено във варненския район "Приморски" след проливните дъждове и нанесените значителни щети. След заседание на кризисния щаб в общината кметът на града Благомир Коцев съобщи, че най-сериозни са пораженията в квартал "Виница" и пътя до курорта "Св.св.Константин и Елена", където е нарушена пътната настилка:  "Булевард..

публикувано на 12.09.24 в 15:25

Патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящ се храм в столичния ж.к. "Люлин"

Негово Светейшество патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий - Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс в страната има само един храм, който трудно може да отговори на духовните нужди на хората, поради малкия си размер. Проектът на новия храм предвижда той да се превърне в..

публикувано на 12.09.24 в 15:24

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома"

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома". Отличието се дава на ученици с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование. В номинациите участват и онези с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади.  Статистиката за тазгодишните награди е доста добра...

публикувано на 12.09.24 в 14:59
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Първа разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.   Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер от SpaceX, прекараха един след друг по около 15 минути частично извън кораба като надничаха от..

публикувано на 12.09.24 в 14:59