Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Крайно време е да се уреди конституционно независимостта на Сметната палата

Цветан Цветков
Снимка: Иван Русланов, БНР

Несъстоятелни са обвиненията към Сметната палата за неефективен контрол на финансирането на политическите партии. Това заяви пред БНР Цветан Цветков - бивш председател на Сметната палата. 

Изпълнявали сме отговорно нашите служебни задължения за контрол, категоричен бе той. По думите му когато е било установявано нарушение на изборното законодатество, виновните са били санкционирани. А когато сме констатирали случаи със съмнение за престъпление, сме сезирали прокуратурата, добави Цветков.

"Силно се надявам следващият парламент да има политическата воля да вземе тези важни решения за българското общество и да гарантира независимостта на Сметната палата - конституционно да гарантира независимостта й, а също така и финансовата независимост. За финансовата независимост се налагат няколко изменения и допълнения, промени в Закона за публичните финанси - не е толкова сложно. Няколко парламента, които бяха сезирани от нас, не предприеха тези решителни действия и затова бяхме свидетели на това, което се случи с мен и бях освободен по един незаконосъобразен начин. Не само незаконосъобразен, но и Конституцията беше поругана. Крайно време е да се уреди конституционно независимостта на Сметната палата, за да не може следващите председатели на Сметната палата да бъдат изложени на този риск и на тази съдба, която аз имах като председател - да си тръгнат по този начин. Това е рекорд в историята не само на България, може би и в света - в рамките на 4 часа председател на върховна одитна институция беше освободен", коментира бившият председател на Сметната палата в интервю за предаването "Преди всички".

Според него новите декларации искат прекалено много информация и е много вероятно да откажат дарителите на нови участници в предизборните кампании, които нямат акумулирани средства от държавна субсидия или членски внос и които ще разчитат основно на приходите от дарения. С част от тази информация се съмнявам дали дарителят разполага с нея, добави той.

Относно правилата за дарения към партиите Цветан Цветков посочи, че не са засичали сериозни разминавания или нарушения

"Освен физически лица извън предизборните формации, извън участниците в изборите, дарения могат да се правят и от участници в предизборните кампании, кандидати за народни представители, за кметове, за общиснки съветници. Те могат да влагат свои средства в тези кампании. Те по същия начин декларират произхода на тези средства, трите имена и размера на дарението", отбеляза той.

Даренията са пренебрежително малък относителен дял от общия размер на средствата, които използва един участник в изборите, смята Цветков. По думите му за партиите размерът на дарението е около 12%, а за коалиция - 21-22%. В една кампания участницте разчитат основно на собствени средства, каза той. 

Цветков подчерта, че в Изборния кодекс няма крайна дата за финансирането на предизборната кампания. Изборният кодекс позволява участници в изборите да продължават да получават дарения и след като са минали изборите, обясни той и добави, че са имали предложение към НС - да се определи крайна дата за финансиране на предизборната кампания. "Не знам защо не искат да въведат такава крайна дата".

Предлагали сме също да се уреди начина на съществуването и функционирането на инициативните комитети, припомни също бившият председател на Сметната палата: 

"Те се създават само за участие в предизборните кампании за определени избори, след това те се разтурват. Ние като Сметна палата сме срещали сериозни затруднения относно контрола върху тях". 

Той даде пример: "Инициативен комитет приключва предизборната кампания, той отчита към нас неразплатени плащания към различни доставчици. Кампанията е приключитела, те нямат средства да се разплатят с тези доставчици, изтича срокът на погасителната давност, който е 5 години и след това се явява, че тези неразплатени плащания се явяват скрита форма на дарения и то от юридически лица".

Третото предложение през годините е за детайлизиране на необходимите разходи на политическите партии. Те също могат да правят дарение - с пари от държавната субсидия, обясни Цветков. По думите му те са искали да се определи на какви разходи има право една политическа партия. 

Тези неща не намират решение в новите образци на декларациите, изказа мнението си той. Според него не се налага да се променят образците на деклрациите, защото правната рамка не е променена. Вероятно новите образци има някаква връзка със скандала NEXO, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17