Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън във Варшава: Излизането на Русия от Нов СТАРТ е "голяма грешка"

Президентите на страните от Букурещката деветка и президентът на САЩ Джо Байдън във Варшава - 22 февруари 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда заяви, че решението на Русия да прекрати договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", съобщава АФП.

Попитан от репортер за реакция на решението на Русия да спре договора Нов СТАРТ, Байдън отговори: „Голяма грешка“.

Той говори преди среща с източноевропейски лидери във Варшава, на която присъства и българският президент Румен Радев.

Джо Байдън се среща днес във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б-9) - група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия.

Групата включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Преди разговорите си с лидерите от Б-9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".

"Държавите от Б-9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света".

Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.

"Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана", обърна се към участниците в срещата американският президент.

"Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света", каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката деветка.

Отляво надясно - президентите на Румъния Клаус Йоханис, на САЩ - Джо Байдън и на Полша - Анджей Дуда по време на срещата на Б-9 във Варшава - 22 февруари 2023

Байдън потвърди, че страните от източния фланг, сред които и България, могат да разчитат за сигурността си на Вашингтон:

"Ангажиментът на Съединените щати към НАТО - казвал съм го много пъти, но ще го кажа и сега - е съвършено ясен. Член Пети от Североатлантическия пакт е свещено задължение, което сме поели. Ще защитаваме буквално всеки сантиметър територия на НАТО. Всеки сантиметър от НАТО.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.

Лидерите на деветте държави от източния фланг на НАТО, сред които и България, заклеймиха Русия за бруталната война, която води срещу Украйна, съобщи съветник на полския президент Анджей Дуда.

“Всички лидери се съгласиха да се подкрепят взаимно в случай на заплаха”, каза съветникът, цитиран от агенция Ройтерс.

Но не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва "Ройтерс". Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Преди срещата повечето от лидерите от Букурещката деветка изразиха оценка за руската заплаха, сходна на оценката на Байдън.

Руската агресия в Украйна е предизвикателство за сигурността на цяла Европа, подчерта президентът на Полша Анджей Дуда.

Президентът на Литва Гитанас Науседа написа в "Туитър": "Не бива да остават уязвими места в отбраната ни, източният фланг трябва да е във фокуса ни, да дадем на Украйна всички оръжия, необходими, за да победи агресора, САЩ да засилят гаранциите си за Европа".

Чехия ще продължи да подпомага Украйна срещу руската агресия дотогава, докато е необходимо, заяви чешкият премиер Петър Фиала непосредствено преди срещата на лидерите от източния фланг на НАТО с американския президент Джо Байдън във Варшава.

"За да сме сигурни, че тази брутална война срещу Украйна е последната, която Русия ще води, ние трябва да бъдем решителни във възпирането на всяка следваща агресия и в изтласкването на сегашната”, заяви от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на източноевропейските съюзници от НАТО от Букурещката деветка (Б-9) "потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна и подчертаха общия си ангажимент да подкрепят украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в съобщение на Белия дом по повод срещата във Варшава днес следобед.

В изявлението се казва, че лидерите са "обсъдили засилената отбранителна позиция на източния фланг на НАТО".

През изминалата година НАТО удвои присъствието си там - от четири на осем многонационални бойни групи. В момента само в Полша има 10 000 американски войници и САЩ обявиха създаването на постоянна база там, но поляците и други източноевропейски лидери биха искали да видят стъпки към по-нататъшно изграждане на източната отбрана, за да се осигури сила, която да може да отблъсне руска атака, а не просто да действа като предпазна ограда, съобщи „Гардиън”.




По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10