Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езерото Байкал - уникално, красиво, мистично

В южната част на руския район на отдалеченото, студено и недокоснато от човека място, известно като Сибир, се намира едно езеро, различно от което и да било друго на земята. Тайната, сгушена в суровата сибирска тайга, е огромното езеро Байкал.  

Езерото е разломно, което означава, че е образувано в дълбок разрив, създаден от тектонско движение. Намира се в руския район на Сибир, между Иркутската област на северозапад и република Бурятия на югоизток. Дълбоко е 5 627 метра и с площ от 31 722 квадратни километра, то е най-дълбокото в света и седмото по големина. 

Байкал е толкова голямо и толкова дълбоко, че се приема, че задържа 20% от световната сладка вода. Известно е не само с неговия размер, но и със забележително кристално чистата си вода и биоразнообразие. Езерото е дом на много видове, които не се срещат никъде другаде на Земята и тази богата екология и биологично разнообразие е спечелила другото му име “Галапагос на Русия”. 

Местните хора познават езерото отдавна. Информацията за него обаче идва в Европа доста късно. Първите споменавания в аналите датират чак през 2 век. Пълно описание на езерото е направено едва през 1773 г. от Алексей Пушкарев. 

Като се има предвид отдалечеността и дивата локация, неговата огромна мощ и колко е древно, може би не е изненада, че езерото Байкал има дълга история, свързана със странни събития, легенди, митове и фолклор. Някои от най-ранните истории се простират отвъд даже неговото образуване, като местната легенда гласи, че езерото е образувано от въздействието на гигантска скала, падаща от небето. Оттам започва странната история на Байкал. 

Местните разказват легенда според която Исус Христос някога го е посетил. Твърди се, че Исус е провъзгласил земята, която се е намирала северно от езерото, за благословена, а земята на юг от него за безполезна, затова и до днес местният фолклор разказва, че царевицата няма да расте в тези проклети земи южно от езерото. 

Какви други тайни крие Байкал, може да научите, като чуете звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12 възрастови..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15