Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващи проверки на ГКПП "Кулата" за нерегламентиран превоз на пътници

3
Снимка: Кети Тренчева

Изненадващи проверки за нерегламентиран превоз на пътници и нелоялна туроператорска дейност стартираха на ГКПП "Кулата"  представители на министерство на туризма , Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА).

Акцията е провокирана от зачестилите сигнали, изпратени до институциите от потребители и от представители на туристическия бизнес, заяви Елеонора Младенова от министерството на туризма, по чиято инициатива стартираха проверките.

"Имаме сигнали от потребители, имаме сигнали също и от туристическия бранш, и по тази причина предприехме тези действия, за да спрем тази нелоялна търговска практика."

На граничния пункт проверките извършват експертите от КЗП , ИААА  и икономическа полиция. Какво се следи:

"Туроператорите трябва да са регистрирани, да са вписани в националния туристически регистър, съответно да имат застраховка "Отговорност на туроператора" и да извършват, естествено, регламентирана дейност".

Миналата седмица на граничен пункт "Дунав мост" са извършени 10 специализирани  проверки, като е регистрирано едно нарушение, заяви Антон Ставрев от ИААА. Ежедневно на границата  се  регистрират по 20 нарушения при превоза на пътници и товари, допълни той.

Изненадващите проверки на границата, които ще  продължат през цялата година бяха  адмирирани и от първите проверени  на Кулата туроператори. Борислава Станоевич:

"Години наред сивият сектор в България убива легалния туристически сектор, който се стреми да се бори за предоставяне на качествена услуга. И това нещо, което става сега – най-накрая Министерството на туризма да се опита да спре сивия сектор, е прекрасна инициатива".



Снимки: Кети Тренчева

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Златко Живков

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Пешеходните пътеки в Монтана се боядисват в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли за старта на новата учебна година. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища,..

публикувано на 28.08.24 в 10:53

Започва кинофестивалът във Венеция

Започва 81-вият кинофестивал във Венеция, в който участват 59 държави. Победителя от него ще бъде излъчен на 7 септември. В конкурсната програма на най-стария филмов фестивал в света със своята световна премиера участват 21 филма, 5 от които са на домакините от Италия.  Различните секции на фестивала предлагат интересни ленти. За 13-а поредна..

публикувано на 28.08.24 в 10:36
Снимката е илюстративна

Между 15 и 25 литра дъжд на квадратен метър са паднали над румънския град Яш снощи

Десетки жители на североизточния румънски град Яш потърсиха помощ по време на снощната буря. Между 15 и 25 литра дъжд на квадратен метър са паднали над града, като бурята е била придружена от гръмотевици и градушка. Местните пожарникари са се отзовали на сигнал за паднал покрив, наводнена къща, паднали дървета върху автомобили и пътното..

публикувано на 28.08.24 в 10:20

Тунизиец и двама сирийци в ареста за трафик на непълнолетни мигранти

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност тунизийски гражданин и двама сирийци, помагали на непълнолетни мигранти да пребивават и преминават нелегално в страната ни. Престъпленията са извършени в периода от  16 до 18 август в София.  С постановление на прокурор тримата са задържани за срок до 72 часа От съда ще бъде..

публикувано на 28.08.24 в 10:07
Изглед към сградата на британския парламент

Лондон заделя 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС

Британското правителството ще предостави финансиране на стойност 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС, които влизат в сила от тази есен.  Пристанището на Дувър, Eurotunnel във Фолкстън и Eurostar на лондонската гара Сейнт Панкрас ще получат финансова помощ за намаляване на опашките за пътниците. От есента пътниците..

публикувано на 28.08.24 в 10:06
Георги Готев

Георги Готев за номинацията за еврокомисар: Не ни трябва втора Румяна Желева

В България има подготвени хора за еврокомисар, но излизат странни имена от политическите сили. Това заяви пред БНР журналистът Георги Готев от Euractiv Bulgaria. По думите му, налице са имена, които биха могли с аплодисменти да минат през изслушванията в ЕП, "но за тях никой не говори" . Главчев иска до четвъртък номинациите за..

публикувано на 28.08.24 в 09:29
Доналд Тръмп

Тръмп е "постигнал споразумение" да участва в предизборния дебат на 10 септември с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом - Доналд Тръмп обяви, че е „постигнал споразумение“ да участва в предизборния дебат на 10 септември с вицепрезидента Камала Харис Бившият президент Доналд Тръмп потвърди във вторник, че планираният президентски дебат с Камала Харис по близката до демократите телевизия ABC News..

публикувано на 28.08.24 в 09:18