Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус отхвърли информацията за взривен руски военен самолет от антиправителствени активисти

Автор:
Сателитна снимка на руски военен самолет А-50, разположен на авиобаза близо до Минск
Снимка: Ройтерс

Висш беларуски служител отхвърли като фалшива информацията на антиправителствени активисти, че те са взривили руски военен самолет при атака с дронове през уикенда на авиобаза извън беларуската столица Минск, предаде Ройтерс.

Александър Азаров, лидер на беларуската антиправителствена организация BYPOL, беше цитиран в неделя да заявява, че беларуските "партизани" са използвали дронове, за да извършат атаката в руски шпионски самолет "Бариев А-50". Асоциацията на силите за сигурност на Беларус, известна още като BYPOL, е беларуска организация, създадена от бивши служители на правоприлагащите органи за противодействие на беларуските власти

Азаров обаче не предостави доказателства, за да подкрепи твърдението си.

Беларус позволи на Русия да използва своята територия, за да започне атаки срещу Украйна, но се въздържа да стигне по-далеч като се включи пряко във войната, напомня Ройтерс.

Руският A-50 е самолет за ранно предупреждение с възможности за проследяване на до 60 цели наведнъж.

По-рано днес британската военна разузнавателна служба заяви, че приписването на нападението и щетите по самолета не са официално потвърдени. "Въпреки това, загубата на A-50 би била съществена, тъй като е този самолет от решаващо значение за руските въздушни операции за предоставяне на картина на въздушната битка", се казва в съобщение на британското разузнаване, като се добавя: "Това вероятно ще остави в оперативна експлоатация шест A-50, допълнително ограничавайки руските въздушни операции".

За агенция Ройтерс Азаров от BYPOL каза, че операцията, за която той предположи, че е причинила сериозни щети на руския самолет, е отнело няколко месеца, за да се планира и че "партизаните" ще се опитат да извършат повече подобни саботажи в бъдеще.

Неговата организация, включваща бивши служители на реда, които подкрепят опозиционните политици, е определена от властите в Минск като терористична организация.

Кремъл отказа да коментира предполагаемата атака, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26