Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Вълян: При превишаване с над 50 км/ч страна членка няма да може да откаже на друга отнемане на книжка

Адина Вълян - еврокомисарят по транспорта
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Страна членка, издала шофьорска книжка, няма да може да откаже нейното отнемане при искане от друга страна членка, ако водачът е превишил допустимата скорост с над 50 км - това каза в отговор на въпрос на БНР еврокомисарят по транспорта Адина Вълян. Тя представи днес предложенията на Комисията за повишаване на безопасността на пътищата в ЕС.

Еврокомисар Вълян призна, че страните-членки едва ли много охотно ще се съгласяват да отнемат книжки на водачи по искане на други държави от Общността, но изрази надежда, че ще проявят разбиране за борбата срещу безнаказаността.

В отговор на въпрос на "Хоризонт" тя изброи случаите, в които страната може да откаже да направи това:

"Страната, издала книжката, може да откаже да я дисквалифицира, ако нарушението не води до такава мярка в нейните граници. Във втория случай това може да стане, ако допустимата скорост е надвишена с по-малко от 50 км.  и това не се смята за основание за нейното отнемане и трето, ако за такова нарушение свидетелството се отнема за по-малко от един месец и не е било съобщено навреме."

Комисията предлага още към нарушение на правилата по пътищата да бъдат добавени неспазване на достатъчно разстояние спрямо превозното средство отпред, опасно изпреварване и паркиране, пресичане на една или повече бели линии, движение в насрещното платно, неспазване на правилата за използване на коридори за спешни случаи, използване на претоварено превозно средство.

Още едно предложение - водач, на когото наскоро е издадена книжка, няма да може да употребява алкохол дори в рамките на допустимите стойности в продължение на 2 години.

Еврокомисар Вълян заяви, че за страни като България и Румъния, които са в челната статистика по отношение на смъртните случаи на пътя в ЕС, е особено важно да бъдат затегнати правилата за издаване на свидетелство за правоуправление, но допълни, че инцидентите се дължат също на състоянието на превозното средство и на инфраструктурата.

Предложението на Комисията е изпратено до Европейския парламент и Съвета на ЕС, които също трябва да дадат становище. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски духов оркестър, детска вокална група, хор за народно пеене, танцов състав, клуб За народни..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 г. от рождението на Джон Атанасов отбелязват в Ямбол и в с. Бояджик

Кулминацията на събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов - ще бъде днес в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра. Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13-годишен заминава за САЩ заедно с чичо си. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан

Израелските въоръжени сили продължават атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на  ливанската столица Бейрут. Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като бастион на шиитската организация. Израелските военни издадоха разпореждане за евакуация на конкретни..

публикувано на 04.10.24 в 07:24