Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протоколите за скъпоструващи лекарства вече ще се подават към НЗОК електронно

Снимка: БНР

От днес протоколите за скъпоструващи лекарства за домашно лечение се подават от лекарите до Здравната каса по електронен път. Това се отнася за протоколите, за които не се изисква експертиза от страна на районните каси, съобщиха от осигурителната институция. Те заместват използваните досега хартиени протоколи, които пациентите разнасяха между медицинските специалисти и Здравната каса, за да им бъдат изписани и отпуснати нужните медикаменти.

Електронният протокол се издава от лекар, специалист по съответното заболяване, който следи даден пациент. След подаването му в районната каса и одобряването му там пациентът трябва да бъде информиран за това в срок от един ден, когато не се изисква експертиза от страна на касата.

След това лекар специалист или личният лекар може да изпише нужните му лекарства. При изпълнение на електронни рецепти по одобрен електронен протокол, аптеките няма да бъдат задължени да вписват отпуснатите медикаменти в хартиените протоколи. Отпада и ангажиментът на пациентите да съхраняват и носят в аптеките хартиените протоколи.

Новият ред за достъп до скъпи лекарства за домашно лечение засяга хората с редки болести и трансплантираните у нас.

От Здравната каса съобщават, че до 30 април ще се допуска издаване на хартиен протокол, в случай че услугата за издаване на електронен протокол не е налична в медицинския софтуер на лекаря специалист. Във ведомството е създаден национален регистър на протоколите. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52
Министър Калин Стоянов се запозна на място с обстановката в ямболското с. Воден, където пожар на широк фронт наложи евакуиране на хората и изпепели къщи.

Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Десетки пожари все още горят на различни места в страната. Повечето вече са локализирани и под контрол. Най-тежка тежката е обстановка в ямболската община Болярово, където огънят погълна къщи в село Воден.  Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово Човешки жертви няма, но хората са в шок. Голяма част от ямболското..

публикувано на 17.07.24 в 19:45