Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България излъчи петима финалисти на турнира по борба "Дан Колов – Никола Петров"

Мими Христова
Снимка: БФ Борба

България излъчи петима финалисти в първия ден на 60-ото издание на престижния международен турнир по борба "Дан Колов – Никола Петров", като за титли утре ще се борят по двама представители в класическия и свободния стил, както и една от националките при дамите.

Константин Стас спечели първата българска победа на полуфиналите, след като се наложи с категоричното 10:0 и техническо превъзходство срещу Каия Йошида (Япония). Така националът в категория 72 кг класически стил стигна до битка за златото срещу Шахин Мофрад (Иран), който победи Юга Касугай (Япония) с 10:1.

Класическият стил ще има финалист и на 63 кг, след като Абу-Муслим Амаев победи Абдуррахман Алтан (Турция) с 3:0. На финала българският национал ще се изправи срещу Храчия Погосян (Армения), който надви Ейдън Нътър (САЩ) с 9:0.

Светослав Николов пък не успя да стигне до финала, след като загуби много оспорвана схватка с Екзос Мукубу (Норвегия). След редица съдийски преглеждания в последните секунди, победата бе присъдена на норвежеца при 10:10 и последни точки. До финал не успя да стигне и Росиан Дермански, който отпадна в същата категория до 82 кг срещу Бурхан Акбудак (Турция).

Ахмед Батаев стана първият български финалист в свободен стил, след като спечели категорична победа с 9:2 срещу Андриан Гросул (Молдова). На финала в категория до 92 кг той ще се изправи срещу Арашк Мохамадказем (Иран), който надви Тацуя Ширай (Япония) със 7:0. Рамазан Рамазанов спечели далеч по-оспорвана победа със 7:6 срещу Амирмохамад Язданичерати (Иран) и ще играе за злато до 70 кг срещу Сервет Чошкун (Турция).

Георги Вангелов бе елиминиран на полуфиналите в категория до 61 кг след поражение с 1:2 срещу Интигам Вализада (Азербайджан) в схватка, която предизвика много недоволство от трибуните срещу съдийски отсъждания.

В последната схватка за вечерта Мими Христова победи за секунди Албина Каиргелдинова (Казахстан) и ще играе за злато срещу Наоми Руике (Япония).

Полуфинали с българско участие:
FS 61 – Георги Вангелов – Интигам Вализада (Азербайджан) – 1:2
FS 70 – Рамазан Рамазанов – Амирмохамад Язданичерати (Иран) – 7:6
FS 92 – Ахмед Батаев – Андриан Гросул (Молдова) – 9:2
GR 63 – Абу-Муслим Амаев – Абдуррахман Алтан (Турция) – 3:0
GR 72 – Константин Стас – Каия Йошида (Япония) – 10:0
GR 82 – Росиан Дермански – Бурхан Акбудак (Турция) – 1:3
GR 82 – Светослав Николов – Екзос Мукубу (Норвегия) 10:10
WW 65 – Мими Христова – Албина Каиргелдинова (Казахстан) – 10:0


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32