Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Сакскобургготски откри турнира по олимпийско таекуондо "България open“

Снимка: БНР

Министър-председателят на България в периода 2001 – 2005 година Симеон Сакскуборготски откри турнира по олимпийско таекуондо "България open“. Домакин на престижната надпревара от днес до неделя ще е столичната "Асикс Арена“

"Радвам се, че присъствам на това събитие. За нас е голяма чест, че се провежда в България. Благодаря на всички чужди делегации, че дойдоха.  Искам да пожелая успех на всички и най-вече на младите атлети. Лично за мен е много важно децата да са мотивирани. Важно е от най-ранна възраст да ги възпитаваме в специални принципни. Именно спорът ги учи да бъдат честни и  принципни. Още веднъж успех, феърплей и на добър час“ , заяви при откриването Сакскобургготски.

На официалното откриване присъстваха посланикът на Република Корея н.пр. Ли Хо-шик, проф. Красимир Петков - декан на факултет „Спорт“ към Национална спортна академия "Васил Левски“, доайенът на бойните спортове у нас ген.  Чавдар Чернев, президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев.

"За първи път ми се случва да организираме състезание на връх националния празник на страната. Емоцията е голяма. Отново имахме изключително важна държавна личност, която откри надпреварата. Представител от най-високо ниво на монархията – негово величество Симеон Втори. Смятам, че успяхме да предадем нашето послание – да бъдем по-благородни, да бъдем хора с достойнство. Този турнир е изключително важен за нас, тъй като е част от подготовката и от процеса на трупане на точки за ранглистата за следващата олимпиада. Класирахме петима състезатели за европейските олимпийски игри в Полша през юли. На квалификацията, която ще бъде в Румъния, очакваме да класираме още двама състезатели със сигурност, а оптимистите като мен очакват те да бъдат четирима. Това е един от най-силните турнири. Състезание с ранг G2 се дава само на три държави в Европа. Тук са много олимпийски, световни и европейски шампиони. Този турнир е много по-силен от световно първенство, защото всички първенци на планетата са тук да трупат точки. Няма лесни срещи. Всеки един резултат би бил страхотен. Много важно е, че ние караме нашите състезатели да почувстват, че могат да бъдат и домакини, а това ще им даде допълнителна сила, защото у дома и стените помагат“, заяви президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев.

Отличията в надпреварата ще си оспорват 1500 състезатели от 29 държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл (жени)

Четири гимнастички напускат ансамбъл (жени)

Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева. Желание да напуснат отбора, който се класира на четвърто място на олимпийските игри в Париж, са изразили Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов. Стоянов все още..

публикувано на 06.10.24 в 13:44
Стефани Стоева

Титла за Стефани Стоева в София, Налбантова е №4 на световното

Стефани Стоева спечели титлата на единично жени на международния турнир по бадминтон в зала "Европа" в София.  На финала тя постигна успех над третата поставена националка Гергана Павлова след обрат с 18:21, 21:15, 21:8 за 56 минути.  Стефани Стоева стигна до трофея след шест поредни победи, след като започна от квалификациите.  По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 12:37
Данийл Мадведев

Медведев обърна Арналди и е на осминафинал в Шанхай

Руският тенисист Данийл Мадведев се наложи над италианеца Матео Арналди с 5:7, 6:4, 6:4 в третия кръг на силния тенис турнир в Шанхай от сериите "Мастърс" 1000 с награден фонд от близо 9 милиона долара. На осминафиналите на турнира той очаква победителя от двубоя между гърка Стефанос Циципас и Александър Мюлер от Франция. Мачът между двамата..

публикувано на 06.10.24 в 11:48
Лионел Меси не вкара гол, но Интер спечели

Интер Маями печели, Меси влезе като резерва

Отборът на Интер Маями постигна победа над Торонто с 1:0 с късен гол на Лео Кампана, който засече подаване на уругваеца Луис Суарес с десния крак в 93-ата минута. Това бе осми гол на Кампана за сезона и трети в последните пет мача. Вратарят на Интер - Оскар Устари, направи седем спасявания. Звездата на Интер - Лионел Меси, се появи на терена..

публикувано на 06.10.24 в 10:09
Франческо Баная

Италианeцът Франческо Баная спечели Гран при на Япония

Италианският пилот на Дукати - Франческо Баная, спечели Гран при на Япония по мотоциклетизъм в клас MotoGP, кято остави да себе си лидера в класирането Хорхе Мартин в Дукати-Прамак. Баная доминираше в състезанието, като поведе още малко след старта, като изпревари испанеца Педро Акоста. На трето място завърши друг испанец - шестракратният..

публикувано на 06.10.24 в 09:44
Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0

Реал надигра Виляреал, но Карвахал се контузи тежко

Отборът на Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0 в мач от испанската Ла Лига. Уругвайският национал Федерико Валверде откри резултата за домакините след четвърт част игра, като се възползва от асистенция на Лука Модрич.  Винисиус Жуниор затвърди успеха на Реал в 73-ата минута, като този път в ролята на асистент бе голмайсторът на първото..

публикувано на 06.10.24 в 08:53
Интер победи Торино с 3:2

Интер повали Торино в мач с пет гола

Отборът на Интер победи Торино с 3:2 в мач от седмия кръг на италианската Серия А. Шампионът на Италия игра с човек повече на терена от 20-ата минута, когато Гилермо Марипан от Торино бе изгонен от терена с директен червен картон. Френският национал Маркюс Тюрам вкара два гола да Интер до 35-ата минута, с които "нерадзурите" взеха добър..

публикувано на 06.10.24 в 08:43