Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Георгиева: Трябва да се промени разговорът за женското здраве

"Силната болка по време на менструален цикъл не е нормална, може да е симптом на ендометриоза"

Мария Георгиева, председател на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве"

Трябва да се промени разговорът за женското здраве. За това призова Мария Георгиева, председател и учредител на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. През този месец тече кампания за повишаване на информираността относно това заболяване.

„На сайта на фондацията може да бъде намерен списък с местата, на които се извършват  безплатни прегледи за откриване на ендометриоза. Тази година те ще бъдат през март и април, тъй като има голям интерес. Кампанията има за цел даде на жените със заболяването или със съмнения за наличието му достъп до надеждни специалисти. Навременната диагноза е това, за което се борим. В световен план тя закъснява с между 6 и 10 години. Ранното диагностициране и ефективното лечение са много важни. Чрез тях може да се намали влиянието върху репродуктивната система на жените“

При голяма част от жените, страдащи от ендометриоза,  се наблюдава силна болка по време на менструален цикъл, обясни Мария Георгиева.

"Има и такива, при които протича почти безсимптомно, но почти винаги се наблюдават изменения в менструалния цикъл-болка, извънредно кървене, промяна в регулярността. Силната болка по време на менструален цикъл не е нормална“.

Около менструалния цикъл има стигма и дезинформация, посочи тя в предаването "Преди всички"

„Валидно е за цял свят, не само за България. Това, че ние сме учени да търпим и приемаме за нормално да ни боли, нанася много сериозни вреди върху възможността една жена да получи диагноза своевременно. Обществеността трябва да осъзнае, че едно толкова разпространено заболяване застрашава живота на много жени поради табута, стигма, предразсъдъци и дезинформация“

Цялото интервю на Силвия Великова с Мария Георгиева може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46

САЩ и Европа с Тръмп или Харис начело - какво ще се промени?

Кандидатите за Белия дом представят две различни визии за отношенията си с Европа. След по-малко от два месеца американците ще гласуват за президент и изходът от надпреварата, в която към момента няма ясен фаворит, се следи със спомен за турбулентните отношения на Тръмп с европейски институции. Изборът на Джо Байдън за президент през 2020-а..

публикувано на 18.09.24 в 09:43

Разследват подозрителни писма до офиси на избирателни комисии в 16 американски щата

ФБР и пощенските служби разследват подозрителни писма и пакети изпратени до офисите на избирателните комисии в най-малко 16 американски щата тази седмица. Избирателните служби в най-малко 12 щата са получили подозрителни писма. Пратките съдържат бяло прахообразно вещество, което на едно от местата е определено като брашно, но на някои места..

публикувано на 18.09.24 в 09:40
д-р Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

" Виждаме как няколко законопроекта, които бяха входирани в последно време, се ползват предизборно, за да разбунят духовете, а не да доведат до нещо смислено и полезно ". Това заяви пред БНР председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев, след като Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане",..

публикувано на 18.09.24 в 09:26
Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия. Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири..

публикувано на 18.09.24 в 09:00
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37