Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се интересът към българистиката в чужбина

Снимка: БТА

Интересът към българския език, литература, култура, история и традиции извън страната се увеличава. Това стана ясно на специална пресконференция, посветена на развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Резултатите от това наблюдение са част от започналата през септември миналата година научна програма за развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина. Водещата организация по тази програма е Българската академия на науките, която работи в партньорство с четири университета от страната – Софийския, Пловдивския, Шуменския и Югозападния университет. 

Българският език и култура, българските истории и традиции са важна част при формирането на колективното възприятие за съвременна България. Науката, която изучава българския народ – неговия език, история, етнография, митология и култура, се нарича "Българистика". С помощта българистиката и специалистите българисти, които изследват, съхраняват и разпространяват българския дух, страната ни намира място в развитието на европейската и световна цивилизация. С кратко обяснение какво е "Българистика" и защо е необходимо да бъде създадена Национална програма за нейното развитие и утвърждаване започна конференцията, открита от доц. Елка Трайкова - национален координатор на програмата:

"Българистиката не се ограничава само до изучаване на българския език, а на българска литература, история, култура в чуждестранните университети. За съжаление, през последните три десетилетия значително намаля интересът към тези специалности в големите университети в чужбина, значително беше намален броят на лекторатите, в които се изучава български език, литература, култура и история, както и броят на студентите. Постепенно си отиде и едно много вдъхновено и отдадено на българистичната кауза поколение". 

Според доц. Трайкова причините за намаления интерес към българистиката през последните 30 години са както геополитически, така и вътрешнодържавни. От една страна интересът към по-малките езици е намалял заради по-слабия им престиж, от друга - държавните институции са се оттеглили от проблемите на българистиката в чужбина, от трета - липсва толерантност спрямо тези изследователи, които са се занимавали с проблематиката. 

"Целта на програмата е да подпомогне възвръщането на позициите на българистиката в чужбина. Да се подпомогнат държавните институции, в които виждаме един засилен интерес към проблематиката на българистиката в чужбина, както всички колеги, които се занимават с тази проблематика в чуждите университети. Да се увеличи броят на студентите, които искат да изучават български език, наука, култура, история, традиции и така да се създава по-широка мрежа от приятели на България навсякъде по света. Нашата цел е да създадем стратегия", обясни доц. Елка Трайкова.

Проф. Анна-Мария Тотоманова представи концепцията за развитие на стратегията, като подчерта, че в програмата са включени всички важни българистични средища в България, а идеята е чрез обединяване на усилията да се насърчи развитието на българистиката в чужбина. 

"За да имаме добра българистика в чужбина, трябва да имаме добра българистика и в България", смята Тотоманова.

През последните тридесет години са регистрирани единични и некоординирани дейности, свързани с проблемите на българистиката. Организиран е Трети българистичен конгрес, два колоквиума по старобългаристика, като се готви и трети. Проф. Тотоманова изтъкна и усилията на Шуменския университет да поддържа Преславката книжовна школа като международно събитие. 

На конференцията председателят на Съвета за чуждестранна българистика към Българската академия на науките Александър Костов представи какво е състоянието на българистиката и българистичните центрове в чужбина въз основа на предварителните данни, събрани до момента. 

Една от основните цели е създаването на нови, съвместни докторантски и магистърски програми, които ще бъдат съобразени с конкретните изисквания на българистите в чужбина

Като част от образователните програми ще бъдат разработени и дигитализирани учебни помагала. Заедно със стандартите за обучение на български език като чужд тези помагала ще бъдат качени в специален портал, който ще може да се ползва от всички центрове в и извън страната. Също така ще бъдат организирани научни форуми, тематични и специализирани семинари, посещения на исторически и културни обекти в България за чуждестранни българисти, утвърдени или млади учени. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26