Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения за Велико Желев, "ВДХ" АД пишат, че подалият сигнал срещу него е уволнен дисциплинарно

Заради нарушения, свързани с финансово облагодетелстване за сметка на работодателя

Полицейско присъствие има около къщата на Велико Желев в "Св. Св. Константин и Елена“ - 7 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура обвини строителния предприемач Велико Желев в изнудване със сила на негов служител. Желев е в ареста, а утре ще стане ясно дали държавното обвинение ще иска той да бъде задържан за постоянно под стража.

Желев беше задържан снощи от МВР по тяхно разследване за нанасяне на телесна повреда на негов подчинен. Първоначално със случая се зае Софийската районна прокуратурата, от където излезе и новината, че строителният предприемач е действал с още двама души, които се издирват. 

"Пострадалото лице е разпитано многократно. Принудата, упражнена срещу пострадалия, е по повод имуществено разпореждане, поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения в рамките на дружеството. Това е бил бивш негов служител. Разследването е, че е бил принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание."

Това каза заместник-районният прокурор на София Борислав Георгиев, който допусна, че делото може да отиде в Градската прокуратура. Така и стана. В ранния следобед от там дадоха детайлите. 

Става дума за случай от 24 февруари тази година. Тогава на адрес в столицата Велико Желев направил опит да принуди чрез сила, лице с инициали Б. А. , за да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв. Прокуратурата съобщава за нанесени удари в областта на лицето и тялото, които са довели до лека телесна повреда.  

Въпреки констатираното съвпадение на ареста на Желев с проверките, които МВР и Регионалното министерство правят на качеството на пътищата в страната, от прокуратурата отрекоха такава връзка.  

Преди да стане ясно какво е обвинението на Велико Желев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призова:  

"Да се види има ли връзка между ситуацията, която сега се огласи, и образуването производство за принуда, след като е било такова за средна телесна повреда, и авансовото плащане от малко над 48 милиона по отношение не един от лотовете на АМ "Хемус".

И за пореден път той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по установените нарушения по пътища и магистрали. Призивът идва ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска от МВР и МРРБ всичко, което имат за липсващия асфалт от някои новопостроени магистрални участъци: 

"Престъпленията се разкриват от МВР и след като те не не предоставят информация своевременно за разкрити престъпления, нормално е прокуратурата, която има правомощия за повдигане на обвинения и внасяне на дела в съд, българската прокуратура  да е проактивна и  да зададе въпроса - ако са налице разкрити престъпления, да бъде уведомени своевременно, защото в противен случай не може да се постегне справедливост, каквато очаквате и вие, и българските граждани" - мотивира искането си към министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие обвинител номер едно.

Същевременно от компанията "ВДХ" АД (това е бившата "Водстрой 98") излязоха с позиция по случая

В позицията се посочва, че лицето, подало сигнал срещу Желев, е било уволнено дисциплинарно от дружеството, след като при вътрешнофирмена проверка били установени длъжностни нарушения и финансово облагодетелстване за сметка на работодателя. От "ВДХ" допълват, че още на 27 февруари са внесли сигнал до Софийската градска прокуратура, в който били описани нарушенията.

Ето и целия текст:

"Във връзка с проведената късно снощи полицейска акция, последвалото разследване на Софийска градска прокуратура и разпространяваната в медиите информация, смятаме за необходимо да представим официалната ни позиция по случая.

"ВДХ" АД е национален лидер в строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и обществени сгради, спортно-развлекателни комплекси и хидротехнически съоръжения и има дългогодишен опит в изпълнението на значими национални обекти.

Лицето, подало сигнал срещу г-н Велико Желев, е било в трудово правоотношение с "ВДХ" АД на длъжност директор "Строителство".

Първоначално е постигнато разбирателство между страните напускането на служителя да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г.

След направена вътрешнофирмена проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г.

На база установените нарушения, ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, от такава по взаимно съгласие, на дисциплинарно уволнение.

На 27.02.2023 г. е внесен сигнал до Софийска градска прокуратура под номер 8124/23 от 27.02.2023 г., в който от работодателя ВДХ АД са описани установените нарушения и е представена готовността на фирмата да предостави допълнителна информация за нуждите на евентуалното разследване.

Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване – понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал", посочват от ръководството на "ВДХ" АД



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31