Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христиана Бацелова: Към момента птичият грип не се разпространява лесно от човек на човек

Христиана Бацелова
Снимка: Личен архив

"Има притеснения, че този вирус се прехвърля и на друг биологичен вид. На този етап няма данни да се разпространява лесно от човек на човек. Дали той ще се адаптира и ще започне лесното му предаване - това се наблюдава". Това заяви пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова относно предупреждението на Световната здравна организация, че светът трябва да се подготви за пандемия от птичи грип.

Тя подчерта, че тези апели на СЗО са много отдавна, те не са нещо ново. Очаквания за възможност от възникване на пандемия има от десетилетия, добави тя. 

За да се разпространяват вирусите, те всячески се опитват да се адаптират, обясни д-р Бацелова в предаването "Преди всички" и добави:

"Към момента не се случва, но това може да се случи във всеки един момент, ако му се отдаде възможност на вируса и той успее да се адаптира така, че да стане лесно разпространението от човек на човек. Колкото повече пъти този вирус навлиза в човешкия организъм или в друг биологичен вид, той започва да се адаптира. Когато контактува с човешкия организъм, той си създава механизми, с които заобикаля нашия вроден имунитет". 

Птичият грип е високо патогенен, което означава, че той е силно заразен, посочи епидемиологът. По думите й вирусът протича по-тежко и води до по-висока смъртност

Тя изтъкна, че хората, които отглеждат птици и се занимават с производство на птиче месо, предприемат много сериозни мерки. Дивите птици обаче също представляват сериозен риск, посочи д-р Бацелова. Според нея носенето на маска е универсалният начин за предпазване. Тя добави като важна мярка миенето на ръце и повърхности.

Епидемиологът отбеляза, че би могло да бъде разработена ваксина, ако вирусът представлява голям риск за населението. 

На конспиративните теории, че ни "пускат тези вируси", тя отговори, че голяма част от обществото просто иска да вярва, че има някакъв злодей, който иска да контролира ситуацията

"Инфекциозните болести не правят нищо по-различно от това, което са правили преди. Част от населението обаче не иска да го разбере".

Свикнахме с присъствието на Ковид-19, отчете д-р Бацелова и предположи, че този вирус вероятно ще остане сред нас. Ситуацията в момента е спокойна, но вирусът не трябва да бъде подценяван, предупреди тя. Според нея ще имаме нужда от адаптирани сезонни ваксини. Тепърва ни предстои да има ваксинационни кампании и отново информационни кампании, изказа мнението си епидемиологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Имало е тридневни тържества. Възторгът на населението е неописуем при..

публикувано на 01.10.24 в 10:06

Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в София

Мач по футбол с дронове и дискусии за киберсигурност ще има в рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024. Форумът започва в 10 ч. в София.  Отборите управляват специално оборудвани летящи дрон топки.  Целта е те да преминат през противниковата врата, като се използват стратегии и координация, подобни на традиционния футбол. Играта..

публикувано на 01.10.24 в 10:00

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще.  Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално представително изследване на социологическа агенция "Тренд". "Младите хора в България -..

публикувано на 01.10.24 в 09:56

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно ".  В това е категоричен..

публикувано на 01.10.24 в 08:56