Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модата "новото нормално" отмина. Креативността не се случва по график, казва председателят на БАСКОМ

Доброслав Димитров: Във високите технологии сме позиционирани много добре - на стартовата линия

"Изкуственият интелект и новите технологии не са заместител на човека"

Доброслав Димитров
Снимка: Силвия Великова

"За тези три години (от 2020 г. насам – бел. ред.), докато всички останали сектори спаднаха много, ние продължихме да растем с ускорени темпове. Реално вече надхвърляме 20% от икономиката на България. Ние представляваме новата икономика на България – високите технологии."

Това мнение изрази в интервю за БНР новият ротационен председател на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" Доброслав Димитров, който е и председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

"Бъдещето е категорично технологично. Тези икономики и държави, които прегърнат този факт, ще се представят добре. Тези, които продължават да стоят в миналото, ще изостанат безвъзвратно. Бих казал, че сме позиционирани много добре на стартовата линия. Не сме назад", подчерта той.

Софтуерният сектор представлява 5% от БВП, а допреди 20 години въобще не е бил на картата, а автомобилният клъстер представлява близо 300 предприятия, построени през последните около 15 години и реално представляват новата индустриализация на България, поясни експертът.

"Това са доста ключови неща и са създадени, може да се каже, вчера, когато се гледа в мащаб."

Няма толкова съпротива, колкото имаше неразбиране, отбеляза Димитров относно невъзможността досега за участие на сектора в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НТСТ).

"Има място за установените бизнеси, които са работили в миналото – те ще продължат да работят и в бъдещето, но бъдещето е технологично – то ще навлезе в живота, във всяка една сфера, независимо с какво се занимаваме. Когато липсва тази част от разговора, ние участваме в икономическите дейности буквално с едната ръка, вързана зад гърба."

"Страхът винаги е породен от недостатъчна информираност. Мишката няма да замести човека", коментира Доброслав Димитров в предаването "Преди всички".

"В ядрото на всяка една технология е човекът. Това е основното на новите икономически дейности. В центъра на техния успех е човешкият фактор, а не машината. Което е кардинално различно от предишната индустриална революция - водещ е бил капиталът, финансовите средства."

Изкуственият интелект и новите технологии не са заместител на човека, те са множител на неговите възможности, настоя Доброслав Димитров.

Модата "новото нормално" отмина, сега се връщаме към старото нормално, посочи още Доброслав Димитров, визирайки завръщането към офисите след периода на дистанционна работа по време на пандемията.

"Креативност не се случва по график. Креативността се случва, когато отида са си направя кафе, срещна колегата, на някой му хрумва нещо – този неформален контакт не бива да се подценява. Хората сме социални по своята същност и да се виждаме и да си говорим извън строго професионалните теми е с огромна добавена стойност."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24