Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Деляна Панайотова: ДНСК няма средства за правене на проби при възникнало съмнение

Снимка: МРРБ

В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали. Това заяви пред БНР арх. Деляна Панайотова - и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол. По думите й такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години.

"В последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът й възлага - да отговаря за качеството на строителните продукти, т.е. ДНСК има тези права, но и тези задължения. При възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години ДНСК не разполага с този финансов ресурс. По този повод сме водили разговори с министър Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет", обясни тя в интервю за предаването "Неделя 150".

Арх. Панайотова отбеляза обаче, че основната отговорност е на строителния надзор

"Той пряко е отговрен за качеството на вложените материали и начина, по който се полагат. /.../ Ако видим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, съставени  и представени пред нас своевременно, не би следвало да имаме основание за съмнение. При възникнали в последствие нередности или проблеми със строежа, отговорност носи строителният надзор".

Строителният надзор е фирмата - посредник между възложителя и строителя, обясни началникът на ДНСК и добави, че на тази фирма се плаща от възложителя.

По думите й ДНСК упражнява контрол върху строителния надзор.


"Много ми се иска да кажа, че магистралите ни не са нито тънки, нито дебели, а са толкова, колкото е необходимо, за да функционират правилно. За съжаление, в контекста на последните разкрития не съм достатъчно уверена да потвърдя това. Към настоящия момент нашето законодателство така е устроено, че органите на ДНСК имат възможността да осъществят контрол в етап, в който вече е малко късно да се направи адекватна проверка на вложените материали и съответно начина, по който е реализирано строителството, извън частта с документи, т.е. ние проверяваме нещата как са по документи", коментира тя.

Арх. Деляна Панайотова не смята, че става дума за износване в случая с резултатите от пробата на Северната скоростна тангента в София, при която стана ясно, че липсва една трета от асфалта. Според нея става дума за невложени материали.

"Убедена съм, че министър Шишков е взел решение - достатъчно аргументирано и посъветван от хора, които знаят и са уверени в това, което са го съветвали. Предполагам, че няма проблем", каза още тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20