Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти и медийни експерти обсъдиха проблема с автоцензурата

Снимка: Ани Петрова

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема "Автоцензурата – проблем на българската журналистика?". Популярни журналисти обсъдиха предизвикателствата пред професията заедно с медийни експерти. Форумът се организира от медийния регулатор по предложение на председателя на СЕМ Соня Момчилова.

Последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти от миналата есен отчете ръст на автоцензурата.

Работа на Съвета за електронни медии ли е да се захваща с темата за автоцензурата в журналистиката? Това не е ли вътрешен проблем на професията? Каква е степента на солидарност в гилдията? Не трябва ли да се разграничават обществените от търговските медии в тази проблематика? Това бяха част от въпросите, които съпровождаха обсъжданията по зададената от СЕМ тема на дискусията.

И не на последно място – на фона на многото проблеми в медийния сектор как да се подобри законът, за да се даде максимално свобода, и да се ограничат лостовете за влияние върху журналистите.

Многократно е подчертавано в различни анализи, че политиците, държавните институции, бизнесмените и рекламодателите традиционно упражняват най-силен натиск върху работата на журналистите. Не бива да се забравя и финансирането, което също е фактор за засилване на автоцензурата.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова:

"Над 70% автоцензура, самодекларирана, осъзната от страна на журналистите. Това е тревожен симптом от една страна. С днешна дата го намирам за много окуражаващ, защото познаваме рицарския принцип – след самоосъзнаването, след самопризнанието следва осмеляването".

Илия Вълков от Асоциацията на европейските журналисти коментира относно последното проучване на организацията за свободата на словото сред 204 души, което не е представително за цялата професионална общност, но подчерта:

"Притеснително е, че при последните две изследвания се оказва, че вътрешният натиск в самите медии е устойчиво голям. Медиите, и като бизнес организации, се опитват да се съобразяват със средата, с новите участници в политическия живот на страната, с рекламодателите. Много сериозно расте ролята на търговските отдели в медиите. Често рекламните отдели държат сметка на журналистите какво и как да пишат/говорят".

Вълков добави, че картината е по-мрачна в медиите в по-малките населени места.

Журналистът от програма "Хоризонт" на Българското национално радио Диана Янкулова подчерта, че в БНР нямаме забранени теми, въпроси или участници:

"Това е наше право, вътрешното ни разбиране за свобода, което е извоювано с много жертви през всичките години на Прехода. Напоследък ми прави впечатление, мислех, че сме го погребали в края на 90-те години, отношението на политическите партии към обществените медии. Позволява си пресцентърът на една партия да ни търси сметка и както те се изразяват – държавната медия трябва да отразява само официалнияна партията и да не кани вътрешнопартийните опозиционери. Моделът на работа през пресцентровете наричам по-фина цензура от онази, която преди години беше – обажда се политикът Х на генералния директор и казва "този водещ сутрин да не го чувам, защото ме дразни и се порязвам, докато се бръсна". Не може да се казва – вие се издържате от нашите данъци и ще правите онова, което ние смятаме, че е в кръга на вашата работа".

Журналистът на свободна практика Весислава Антонова акцентира върху така наречените "дела шамари", които са силен инструмент за натиск:

"Това е силен инструмент на държавата да притиска медиите, да им пречи да си вършат работата си. Когато посегнеш да правиш по-задълбочена разработка, пред теб има сериозна опасност да те закрият, не само да ти затворят устата".

Съвременната цензура не функционира на базата на ограничаване на гласове, коментира медийният експерт Георги Лозанов. И даде примери с раждането на конспиративни теории, които се налагат в режим на постистина. Според него начинът за противодействие е в ръцете на всеки журналист.

Участници в дискусията коментираха предаването "Политически НЕкоректно", и по-специално единия от неговите водещи – Петър Волгин. Те бяха призовани от членове на СЕМ коментарите да не се фокусират върху него, тъй като не това е темата на днешната дискусия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32