Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Метев: "Една провинциална болница" всъщност е филм за емпатията

Илиян Метев
Снимка: Спас Крайнин

"За мен този филм е за емпатията, която може да възбудим един към друг, за човешките взаимоотношения. Филмът отразява по особен начин пандемията, но на по-дълбоко ниво за мен този филм е да погледнем към другия, да го чуем и да се опитаме да му помогнем". Това заяви пред БНР Илиян Метев - сценарист и режисьор на филма "Една провинциална болница", чиято премиера е тази вечер от 18 часа в кино "Люмиер". 

Прожекцията е в рамките на София филм фест. Режисьори на лентата са Илиян Метев, Златина Тенева и Иван Чертов, а продуцент – Мартичка Божилова.
В предаването "Преди всички" Метев разказа, че преди да дойде пандемията от Ковид, със Златина Тенева са правили проучвания за друг документален филм - за акушерките в България. Бяхме обиколили 20-30 болници в страната, а пандемията автоматично стопира този проект, отбеляза той. 


Усетихме сериозността на ситуацията, когато видяхме, че пандемията има глобален аспект, посочи режисьорът. Той сподели, че в този период се е чувствал се безсилен: 

"Усетих необходимистта да направим нещо полезно". 

"Искахме да направим нещо сравнително достоверно с фокус върху хората, които са в тези болници - пациенти и лекари, нещо извън статистиката. Това беше целта - просто да покажем реалността каква е чрез ситуациите, които се случват, а не чрез статистики и числа. Индиректно чрез възможността зрителят да се запознае от първа ръка - надяваме се зрителят да се замисли - кои са тези хора, които работят на тези места, и какви са усилията, които полагат - истински да се усети какво се дава от един медик, за да спаси един човешки живот. На човешко и емоционално ниво това не може да се усети от една статистика. Опитахме се да отворим възможно достоверен прозорец към ежедневието на тази болница", разказа Илиян Метев. 

"За мен този филм много разми границите какво е филм и какво не е. За мен това не е филм - ние показваме много деликатни фрагменти от живота на тези хора", добави той.
 
Според него ако във филма човек търси някаква информация, която да е шикиращо нова, ще е разочарован: 

"Ако човек има вниманието да погледне в лицата на хората или жестовете, или реакциите, мисля, че в тези детайли ние най-много се откриваме като хора - дали това ще е на сериозна тематика като пандемията или в човешките взаимоотношения".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35