Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Deutsche Bank с 14%

Deutsche Bank е в центъра на поредно разпродаване на финансови акции в последната търговия за седмицата. Акциите на германката банка поевтиняха с 14 %, повличайки със себе си стойността на книжата и на други кредитни институции.

Пазарите още са притеснени заради краха на банкови институции в Съединените щати и спешното спасяване на швейцарската Credit Suisse през уикенда.

Обезценяването на банковите акции и масовото им разпродаване провокираха нова серия от успокоителни послания от страна на водещи фигури в света на финансите.

"Банките в еврозоната вече са в по-добра позиция", заяви председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, Паскал Донахю. "Имаме резервите и устойчивостта, за да гарантираме стабилността на нашата банкова система към момента", каза той, след което отхвърли като неоснователни опасенията относно последиците от колапса на швейцарска банка Credit Suisse.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че няма причина за притеснение относно състоянието на Deutsche Bank.

"Тя е модернизирала и организирала начина си на работа. Тя е много печеливша банка. Няма причина за безпокойство", заяви Шолц след срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

Френският президент Еманюел Макрон също определи европейските банки като "стабилни", а гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че системата е "стабилна и устойчива" и се характеризира със "солиден капитал и солидни ликвидни позиции".

Междувременно Уолстрийт отвори със загуби, а водещите европейски индекси се движат на червена територия заради притесненията в банковия сектор.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Размерът на енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Трябва да бъдем обединени. Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод".  С тези думи започва обръщението на Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, към..

публикувано на 07.07.24 в 16:47
Френският президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон в избирателна секция в Le Touquet-Paris-Plage, Северна Франция, 7 юли 2024 г. .

Макрон гласува в Туке и се отправи към Париж, за да подготви обръщението си към французите

Във Франция се провежда решаващият втори тур на предсрочните парламентарни избори, който може да доведе до исторически обрат с победата на крайната десница. Французите гласуват на втори тур за Национално събрание До обед избирателната активност на французите е достигнала почти 27% - това най-високото участие за същия час от 1981 г. насам, когато..

публикувано на 07.07.24 в 16:36
Християн Мицкоски

Делегацията на РСМ, водена от премиера, замина за участие на срещата на върха на НАТО

 Делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Християн Мицкоски, замина за Съединените щати за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.   Очаква се по време на форума министър-председателят Християн Мицкоски да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, след реакциите на  Атина относно използването на конституционното..

публикувано на 07.07.24 в 16:26