Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският зам. външен министър Рябков: САЩ са в хибридна война с Русия, някои форми на тази война са безпрецедентни

Те не съществуваха и не биха могли да съществуват в периода на предишната Студена война, каза руският дипломат

Сергей Рябков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че в момента Москва и Вашингтон се намират във фаза на "горещ конфликт".  В интервю за радио "Спутник" той обвини Съединените щати, че си играят с огъня в буквалния смисъл, тъй като са "заслепени от абсурдна и безпочвена вяра в способността си да нанесат на Русия стратегическо поражение".
Според Рябков се наблюдава пряко въвличане на Съединените щати в хибридна война с Русия по най-различни направления. Някои форми на тази война са просто безпрецедентни, те не съществуваха и не биха могли да съществуват в периода на предишната Студена война, каза руският дипломат.
"За съжаление, сега се говори много за опасността от ядрен конфликт. Нашите американски противници в много отношения се държат абсолютно безразсъдно, докато Русия постоянно подчертава, че в ядрена война не може да има победители и не бива да бъде започвана", каза Сергей Рябков.
Той заяви още, че за САЩ "ще бъде фатална грешка недооценяването на решимостта на Русия да предприеме всички мерки и да използва всички средства при посегателство срещу суверенитета и териториалната й цялост".

Руският президент Владимир Путин ще произнесе продължителна реч, засягаща външнополитически теми, съобщи  съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Той допълни, че изявлението е традиционно за церемонията по приемане на акредитивните писма от чуждестранни посланици. Събитието е в Големия Кремълски дворец, отбеляза говорителят на руския президент.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32