Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли се храним с риба, която съдържа пластмаса

Проблемът със замърсяването на световния океан с пластмаса става все по-сериозен и е довел до образуването на цели острови от пластмаса - някои с размери по-големи от Великобритания. Пластмасата е навсякъде в жизнената среда на морските животни, а вече и в техните организми. Публикации в различни сайтове, които се споделят от хиляди потребители на социалните мрежи, твърдят, че чрез рибите тази пластмаса попада и в хората.

Твърдение: Храним се с риба, която съдържа пластмаса

Подобни заглавия бяха публикувани в множество информационни сайтове (тук и тук) и бяха споделяни от хиляди потребители в социалните мрежи. Решихме да проверим до колко тези твърдения отговарят на истината.

Деница Петрова от "Грийнпийс - България" посочва, че Черно море е сред най-замърсените с пластмаса водни басейни в света. Това са показали резултатите от кампания на природозащитната организация, по време на която е изследвано количеството на микропластмаса в морето. Открити са стотици хиляди микрочастици на един квадратен километър. Изследването на Българското Черноморие е показало, че най-много пластмасови отпадъци има в устието на река Камчия, от където те попадат в Черно море.

"След години, под въздействието на солената вода и атмосферните условия, пластмасата в морето се разпада до микропластмаса. Рибите и другите морски обитатели често бъркат тези малки частици с храна. Поглъщат ги, а от там те попадат в хората", каза Деница Петрова.

Тази информация се потвърждава и от изследвания, извършени от учените в Института по океанология към БАН.

Доцент Виолин Райков съобщи, че вече има научни данни, които доказват наличието на микропластмаса в човешкия организъм.

"Тепърва ще се изследва как тази пластмаса влияе на човека, но със сигурност не е полезна. Тя попада в човешкия организъм не само чрез рибата, но и чрез други храни. Микропластмаса може да има дори и във водата, която пием. Друг сериозен проблем е, че към тези малки частици се прикрепят химични вещества, които са вредни. Те обикновено се изхвърлят заедно с пластмасовите продукти", твърди още Виолин Райков.

Четирима студенти от "Импириъл Колидж" в Лондон проведоха експедиция с яхта в Средиземно море с цел да изследват замърсяването с пластмаса на водните басейни. Ръководител на експедицията и капитан на яхтата е варненецът Искрен Пеев. Експедицията трябва да приключи в средата на месец октомври.

"Когато пластмасовите отпадъци попаднат в моретата и океаните, те не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. След време те се поглъщат от морските организми или попадат в питейната ни вода. Ние използваме специална мрежа, с която събираме частици, по-големи от 180 микрона, като пробите ще бъдат анализирани в специална лаборатория. Вече има изследвания за това, че пластмасата се натрупва не само в рибите, но и в птиците, като дори блокира работата на някои от органите им. В същото време проучване показва, че в телата на 80 процента от младите британци са открити следи от микропластмаса", съобщи Искрен Пеев.

Заключение

Твърдението, че ядем риба с пластмаса е ВЯРНОТрябва да се има предвид обаче, че все още не е ясно какво е количеството микропластмаса, което даден човек поглъща с храната си. Не се знае със сигурност и как пластмаса се отразява върху жизнените функции на човешкия организъм. Освен това, хората поглъщат пластмаса с много други хранителни продукти, а не само с рибата и морските дарове.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: ГЕРБ и БСП оставиха бухалката в ръцете на Пеевски

След 5 часа дебати Народното събрание отказа да освободи от длъжност временния председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Искането за отстраняването му беше на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и независимите депутати от разпадналата се група на "Величие", които единствени подкрепиха предложението с 95 гласа. За да бъде..

публикувано на 19.09.24 в 17:08
Александър Николоски

Александър Николоски обяви, че "корумпирани политици в България му искат оставката"

Вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски обяви, че застава зад думите си от вчера по отношение на България и допълни, че "корумпирани политици в България му искат оставката".  Вчера Николоски нарече българите "нецивилизовани" и "мизерни". В телевизионното интервю той категорично отрече двете страни да..

публикувано на 19.09.24 в 17:07
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вече сме в позиция да минимизираме загубите от неусвояването на средства по ПВУ

Вече сме в позиция да минимизираме загубите , които се получават от неусвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).  Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Не че някой е правил някакво стратегическо планиране, в което е включил ползите от този План, и сега някаква..

публикувано на 19.09.24 в 17:06

Галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил ще бъде реновирана

Избрана е фирмата изпълнител, която ще прави цялостния ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Реновирането ще започне през октомври, каза за БНР кметът на общината Огнян Атанасов. Финансирането - за около 22 млн. лева, е по капиталовите разходи в бюджета.  Градската художествена галерия "Владимир..

публикувано на 19.09.24 в 16:58

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, с днешна дата той е вписан в Търговския регистър, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Узунов има над десетгодишен управленски и административен опит, като част от него в публични предприятия към Министерството на икономиката и индустрията. Той..

публикувано на 19.09.24 в 16:56

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата в Разград

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи Бейтула Сали - председател на Общинския съвет на ДПС в Самуил: "Или почетният председател, или председателят на партията ще бъдат водачи в Разград. Обсъждахме номинациите и каква да е визията на листата в област Разград. Почетният..

публикувано на 19.09.24 в 16:04
Антон Славчев

НС реши - Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия. Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.   ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 15:33