Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

| обновено на 15.04.23 в 12:14
Слизането на Благодатния огън на Гроба Господен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприян, пристигна в Йерусалим, откъдето ще донесе Благодатния огън за Великден. Този огън е явление, което се случва всяка година на Велика Събота в храма Възкресение Христово. 

Стотици християни прекараха нощта там, за да си запазят място в първите редове около криптата, където огънят слиза. В първите минути той не пари, може да се държи в ръце и поклонниците се „къпят“ в него. Смята се, че първият свидетел на чудото на слизането на благодатния огън е апостол Петър, който видял в гроба на Исус неземна светлина след възкресението. Само 2400 от желаещите да присъстват на чудото успяха да влязат в катедралата. Инженери са изчислили, че в църквата на Божи гроб най-безопасно могат да присъстват до 2400 души. В годините преди пандемията там успяваха да влязат около 10 000 души. Днешното събиране на поклонници е най-масовото от 4 години насам, предаде кореспондентът на БНР Феня Декало. Тази година контролът е много строг, защото съвпадат свещените празници на трите Авраамически религии. В петък беше последната рамаданска молитва в джамията "Ал Акса", която е на метри от Божи гроб. Тази молитва съвпада и с Международния ден, ал-Кудс - денят на Йерусалим или ден за солидарност с палестинската борба за независимост, празнуван от шиитите мюсюлмани в Иран, Сирия и Ливан и другаде. В четвъртък завърши седмицата на еврейския празник на свободата - Песах.

Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, първа ще вземе благодатния огън тази година. Преди това тя ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска благодатният огън, наричан още свещен или небесен. Синя светлина се появява в гробницата на Христос над мраморната плоча, покриваща мястото, в което се смята, че е било положено тялото на Спасителя. В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. 

Десетки свещеници ще чакат пристигането на Благодатния огън на летище "София", за да вземат част от него и да го отнесат в епархиите си в цялата страна, разказа отец Силвестър.

"Благодатният огън става символ за нас, защото се появява, да кажем по странен начин, точно на пасха и точно по време на службата. При условие, че всяка година празникът се мени, това наистина си е чудо. И това чудо се случва само със Светата православна църква. Един вид вярата, както тръгва от Йерусалим, така се разпространява и огънят. И ние като благословение си го взимаме. От доста време, откакто покойният митрополит Кирил организира първото идване на Огъня в България, май почти всяка година го имаме, с изключение на годините с Covid".

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Архиерейските ритуали в катедралния храм "Свети Александър Невски" ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит, потвърди пред БНР главният секретар на Светия Синод епископ Герасим. 

На празничното богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и  президентът Румен Радев.

В Пловдив тази вечер Благодатният огън ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай в църквата "Света Марина". По-късно той ще оглави службата за Възкресение Христовово - Пасха в катедралния храм "Успение Богородично". 

А в Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия. Благодатният огън ще пристигне в храм "Свети Висарион Смоленски" като свещениците от Смолянската духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.

В Кърджали Отец Петър от централния храм в Кърджали "Свети Георги Победоносец" ще донесе Благодатния огън в града край Арда, откъдето ще се разнесе и по другите църкви в областта.

Програма "Хоризонт" ще предава пряко службата от храма.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08