Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Генуа омесиха най-голямата фокача на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В италианския град Генуа бе омесена най-голямата фокача в света. Поводът за изработването на този типичен плосък хляб, бе най-големия круиз Msc World Europa с 22 палуби, 333 метра дължина и 47 метра ширина, и с над 2600 каюти, който акостира на пристанището.

Най-дългата фокача на света от 352 метра дължина, с тегло над 1 тон и равносилна на 16 000 порции, бе омесена от 14 генуезки хлебари.

Това предизвика уникален гастрономически фестивал в центъра на Генуа, където тя бе раздадена на туристи и не само на жители на града. Те бяха обслужвани от студенти на местни хотелски школи.

По принцип, парче фокача е с цена едно евро, но порциите от рекордната фокача бяха безплатни като се приемаха оферти с благотворителна цел. 

Фокачата на Генуа е една от най-вкусните и е популярна не само в област Лигурия на Апенините.

Инициативата да бъде прославена още повече е на кметството, областната управа и на компанията за круизни кораби MSC, за които основното пристанище е Генуа.

Кметът на града Марко Бучи определи събитието като "уникално шоу", нарече генуезката фокача "велик герой", наследство, което трябва да се запази и направи известно на света“.

За управителя на област Лигурия Джовани Тоти,  тя е връзката на града с морето и света. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: СИРИЗА губи подкрепа

Подкрепата за гръцката радикална левица СИРИЗА, втора сила в парламента на страната, регистрира срив, след като вътрешнопартийната криза, която започна след изборите за Европарламент през юни, доведе до отстраняването на Стефанос Каселакис от лидерския пост. Това показва последното проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Метрон Аналисис“ и..

публикувано на 14.09.24 в 20:26
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

Скопие ще иска обяснение заради снимка на Гордана Силяновска с българския президент

Обяснение от българска страна ще поискат от кабинета на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова заради снимката от срещата ѝ с българския ѝ колега Румен Радев вчера в президентството в София, на която зад тях са българското знаме и знамето на ЕС, но липсва националният флаг на Северна Македония, съобщи БТА. Президентите на България..

публикувано на 14.09.24 в 20:17
Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и министър-председателят на Великобритания  Киър Стармър (втори отдясно, с очилата) - Вашингтон, 13 септември 2024

След срещата Байдън - Стармър: Няма яснота дали Украйна може да използва далекобойни оръжия

Без ясен резултат по въпроса с използването на ракети с голям обсег западно производство от украинската армия по цели в Русия приключи срещата между  президента на САЩ Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър. Джо Байдън и Киър Стармър не излязоха с решение за използването на ракети с голям обсег от Украйна Британският премиер Стармър..

публикувано на 14.09.24 в 18:52

Не се очакват драстични промени на времето в Гърция

В Гърция не се очакват проливни дъждове в следващите дни и дори има риск от пожари.  Гражданска защита в Гърция свали степента на риск от наводнения поради ограничаване на дъждовния цикъл за следващите дни. На много места в страната вали слаб дъжд, който е краткотраен. Температурите днес и в следващите четири дни се движат между 25 и 30 градуса...

публикувано на 14.09.24 в 18:25
Жана Ангелова

Всяка година у нас се раждат 120 бебета с лицеви аномалии

Всяка година у нас се раждат 120 бебета с различен вид лицеви аномалии. Сред тях най-често се среща цепнатина на устната или небцето.  Този проблем може да бъде напълно преодолян с комплексно лечение, което включва хирургическа намеса, но и работа с ортодонт, логопед и психолог.  Необходима е и подкрепа за социализация и личностно развитие..

публикувано на 14.09.24 в 18:21

Стефан Тачев остава кмет на Бобошево, БСП ще трябва да плати 1200 лв. съдебни разноски

Стефан Тачев, преди гравитирал към ГЕРБ, но избран от местна коалация, остава кмет на Бобошево според окончателното решеине на ВАС от 13-и септември. В края на миналата година Тачев беше атакуван с жалба с искане за предсрочно прекратяване на правомощията му заради забавяне при отписването му като управител на фирма и участие в ръководния..

публикувано на 14.09.24 в 17:33

Силистра чества своя празник

Вече 32 години Кръстовден е официално приет за празник на Силистра и е възстановен есенният панаир в града, разказа д-р Наталия Минчева, уредник в Регионалния исторически музей – отдел „Най-нова история“. След 1944 година празникът има прекъсване, но днес Дните на Силистра се отбелязват с множество прояви. Кръстовден започна с Божествена..

публикувано на 14.09.24 в 17:24