Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните курорти изпращат успешен сезон, гледат с надежда и към следващия

Бизнесът иска повече реклама и законови промени, за да се улеснят инвестициите в ски зоните

Снимка: Венета Николова

След закриването на зимния сезон в средата на април Министерството на туризма отчете, че близо 2 милиона туристи са избрали страната ни за зимната си ваканция и сезонът е най-силният в рамките на последните 4 зими. Увеличението на туристите спрямо миналата година е с 23 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. - с 9%. Големите планински курорти изпращат със задоволство приключилия зимен сезон и са настроени оптимистично в очакване на силен летен сезон. Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата за курортите са били малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулации. 

"Започна много силно и много обещаващо, с българското присъствие около 8 декември, коледните празници и новогодишните, но след това работата спря, период около 20-ина дни. След втората половина на януари започна възстановяване и завърши добре. Затворихме всички писти с много сняг, много настроение, много посетени хотели, ресторанти и доволни туристи и колеги от бранша", коментира за БНР Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банско. 

Снимка: БГНЕС

Бистрин отбелязва, че трябва да се прави разлика между ръста на посетителите и ръста на приходите заради "скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата". Той обаче обобщава, че "остава споменът от един добър сезон".

В Банско са били традиционно представени пазарите, с които курортът работи успешно, с изключение на рускоговорящите. 

Бизнесът гледа със спокойствие към следващия зимен сезонТова обаче, от което има необходимост туристическият бранш, е реклама и е необходимо да се заделят повече средства, които ще се върнат в икономиката, посочва Малин Бистрин.

"Погледът ни е насочен към летните месеци. Посетихме няколко борси, много интересни. В Кишинев – интересът на молдовските туристи, после имахме посещение от бранша в Истанбул. Ако всичко е спокойно на международната сцена, ни очакват добри летен и след това зимен сезон."

Снимка: БГНЕС

Заради липсата на сняг в Боровец сезонът започна с частично отворена ски зона и с много притеснения относно организацията. Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в курорта описва ситуацията така: 

"Успяхме до последно да поддържаме в добро състояние писти, съоръжения. Основният пазар, който винаги е присъствал и се завърна след пандемията, са гостите от Великобритания. Веднага след това са гостите ни от България. За трето място се борят балканските пазари и изненадващо в последния момент пазарът, който зае трето място, са гостите от Израел. Те харесват планината и курорта ни през лятото. В момента ни изненадаха със сериозно присъствие. Най-много гости посрещнахме втората половина на януари и целия февруари."

Боровец влиза в преходния сезон на конферентния туризъм, който е междинен между зимния и летния.

Снимка: Венета Николова

Трудно начало на зимния сезон, но и увеличение на туристите отчитат и в Пампорово, изтъква Мариан Беляков. По думите му трудно начало на ски сезон обуславя трудности и след това.

"При ситуация, в която чартърните и другите предплатени програми, особено по чуждестранна линия, не успеят да стартират навреме – това води домино от анулации, лавина от последващи откази. Беше много трудно. Въпреки това успяхме да се справим на много високо ниво. Най-много български пазар, много силно развити вече околни пазари и ирландски и британски. Имаше осезаем ръст от Молдова, Сърбия и Македония."

Според Беляков има тенденция на капсулиране на повече балкански туристи вътре в рамките на полуострова.

За България предстои силно лято, прогнозира той.

"Всички летни програми вече са задвижени. Имам по-високи очаквания от миналата година. Индикациите, които виждам, са за ръст на основни пазари, които бяха много дълги години със застой, някои от тях бяха дори на изчезване. Летните курорти, основният проблем, с който ще се сблъскат, е кадровият."

Той е категоричен, че временните визови облекчения няма да решат въпроса, а е необходима цялостна политика с хоризонт 15-20 години напред.

Мариан Беляков акцентира върху регулацията на ски зоните и развитието им. Според него трябва да се променят няколко закона, за да се улесни инвестирането в ски курортите.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж. Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе...

публикувано на 08.09.24 в 13:59

Фестивалът "Ние сме децата на реката" ще се проведе край Марица в Пловдив

"Ние сме децата на реката", под това мото в Пловдив се подготвя най-новият фестивал , който  ще се проведе край река Марица. Целта на организаторите от Фондация InBetween и Община Пловдив е чрез различни форми на изкуството жителите на града да станат съпричастни на  концепцията на администрацията за социализация на пространствата около..

публикувано на 08.09.24 в 07:15

Борбата за контрола над дигиталното пространство в нова фаза

Задържането на изпълнителния директор на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция и преустановяването на достъпа до „Екс“ в Бразилия възпламениха дебата за ролята, която социалните мрежи играят в политиката, свободата на изразяване и разпространяването на дезинформация. Сред залозите в тези два случая са международната политика и интересите на..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58