Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага създаване на единен пазар за лекарства за всички пациенти в ЕС

Снимка: БГНЕС

Създаване на единен пазар за лекарства, който да гарантира, че всички пациенти в ЕС имат навременен и справедлив достъп до безопасни, ефективни и финансово достъпни лекарства -  това е една от основните цели, залегнали в предложение на Европейската комисия за преразглеждането на фармацевтичното законодателство в Общността.

От Комисията посочват, че разрешените в ЕС лекарства все още не достигат достатъчно бързо до пациентите и не са еднакво достъпни във всички страни-членки.

Безпокойство будят и високите цени на иновативните лечения и недостигът на лекарства.

Липсата на достатъчно медицински грижи също е проблем в някои страни-членки.

От Комисията посочват, че това е най-голямата реформа в областта на фармацевтичното законодателство от 20 години насам.

Пакетът включва предложения за нова директива и нов регламент, които преразглеждат и законодателството за лекарствата за деца и редки заболявания. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" и "Величие" с реакции след обявяването на окончателните резултати от изборите

Две от партиите, които участваха във вчерашните поредни предсрочни парламентарни избори, публикуваха свои коментари в социалните мрежи. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази благодарност на 325 000, както той се изразява, "възрожденци", които са дали гласа си за неговата партия. И отбелязва, че те са били с 10 процента повече от миналите..

публикувано на 28.10.24 в 19:08
Виктор Орбан

Орбан: България е готова да направи последните си стъпки за Шенген, Унгария ще продължи да я подкрепя

"България е готова да направи последните си стъпки за Шенген. Унгария ще продължи да подкрепя България и българския народ в техните усилия", написа унгарският премиер Виктор Орбан в мрежата "Екс" (Х, преди Twitter). В поста си той отправя поздрави към ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов за победата на вчерашните парламентарни избори...

публикувано на 28.10.24 в 19:00

Многохиляден протест в Тбилиси

Многохилядна протестна демонстрация започва тази вечер в столицата на Грузия Тбилиси, след като опозицията и президентът Саломе Зурабишвили обявиха проведените в събота избори за "откраднати". Управляващата партия "Грузинска мечта" се обяви за категоричен победител с 54 процента от гласовете.   Протестиращите носят грузински и европейски знамена и вече..

публикувано на 28.10.24 в 18:52

В Турция най-много са гласувалите в Бурса - 14 745

Алиансът за права и свободи убедително печели близо 65 на сто от подадените над 48 хиляди гласа на изборите за Народно събрание в Турция. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Най-много хора са упражнили правото си на глас в района на Бурса – 14 745. През юни най-голямото..

публикувано на 28.10.24 в 18:15
 Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева: В България не се мисли в перспектива

Кризата в културата е по-ужасяваща от политическата криза. Това каза пред БНР Лилия Абаджиева, театрален режисьор и уточни: "Да, те са в зависимост една от друга, но по- големият проблем на нашите политици и на нас, гражданите на тази държава, е, че не мислим в перспектива ". По думите ѝ живеем в една криворазбрана демокрация и   подчерта, че..

публикувано на 28.10.24 в 18:06

Иран обеща "решителен и ефективен" отговор на израелските атаки

Иран заплаши да използва всички средства в своя арсенал, за да отвърне на въздушния удар, който му нанесе Израел в събота. Междувременно израелските въоръжени сили подложиха на нови бомбардировки Южен Ливан. А Египет излезе с предложение за двудневно прекратяване на огъня в Ивицата Газа.   Външното министерство в Техеран днес ескалира антиизраелската..

публикувано на 28.10.24 в 17:56

Окончателно: 8 партии влизат 51-вото НС при 100% обработени протоколи

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува резултати при обработени 100% СИК протоколи в РИК към 17:00 часа днес. ГЕРБ-СДС - 642 931 гласа, или 26,388% подкрепа. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 346 063 гласа, или 14,203% подкрепа. "Възраждане" - 325 468 гласа - 13,358% подкрепа. "ДПС - Ново начало" - 281 366 гласа..

публикувано на 28.10.24 в 17:55