Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подаде ли оставка председателят на БТС и каква ще е съдбата на хижа "Хр. Смирненски"

Венцислав Венев, архив.
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българския туристически съюз (БТС) е поискал оставката на председателя на организацията. В декларация те заявяват, че оттеглят подкрепата и доверието си от Венцислав Венев заради скандала със стопанисването на хижа "Христо Смирненски", която се намира между Юндола и язовир "Белмекен". 

На 19 април представители на БТС са отстранили наемателите на хижата. Според председателя на съюза Венцислав Венев наем през последните месеци не е плащан:

"Ние нямаме договор с тази хижа от много дълго време и направихме опит да сключим такъв през октомври месец, който договор не успя да влезе в сила по вина на наследниците на починалия вече хижар".

С публикация във Фейсбук досегашните стопани съобщават, че са брутално и незаконно изхвърлени, ключалките са сменени, а табелата, на която пише: Туристическо дружество "Юндола" е свалена.

Миглена Пенева от семейството на починалия хижар заяви: "Не ни допускат вече да влизаме, казват, че тук това вече всичко е собственост на БТС и ние работа вътре повече нямаме, въпреки че реално нашите вещи, нашата стока, всичко, което притежаваме, е вътре -  говорим за оборудване, за обзавеждане, за ски гардероб, за дърва за огрев, лични багажи, техника".

Васил Николов, който отговаря за стопанската дейност в БТС, поясни, че за хижата е била приложена схема: "Защото им трябват още 2 години, за да си извадят констативен нотариален акт, че са придобили по давност и всичко: пито - платено. Прикриват се всички договори, това е схемата, по която са откраднати 60 обекта през последните 20 години, над 300 обекта през последните 30. Това е цялата драма".

БТС в момента е с 2 управителни съвета. От там твърдят, че декларацията е подписана от членовете и на двата. В нея те заявяват, че предприетите действия за хижа "Христо Смирненски" не са съгласувани и не са одобрени от тях. В петък е свикано заседание на управителния съвет, на което ще бъде поискана оставката на Венцислав Венев. 

В момента хижа "Христо Смирненски" не функционира, докато не се направи конкурс за настаняването на коректен стопанин на обекта, каза Венцислав Венев. Според него управителният съвет е подведен.

Ще подаде ли той оставка и каква трябва да е съдбата на хижата според него: "Аз магарето в калта няма да си оставя, съдбата на "Христо Смирненски" ще бъде - национална база за спортове и туризъм на открито", беше категоричен Венев.



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел елиминира терорист "Ислямски джихад"

Започналите израелски военни операции на Западния бряг ще продължат през следващите дни, обяви армията на еврейската държава. Най-малко 10 са загиналите при последните нападения и въздушни атаки, които според специалисти са най-широкомащабните за последните 20 години. Външният министър Израел Кац, посочи, че целта на офанзивата е да осуети..

публикувано на 29.08.24 в 07:46

Няма да искаме помощ от чужбина за пожара в Рила

Няма да се търси помощ от чужбина за овладяването на пожара под рилския Черни връх, заяви за БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. През целия ден продължи гасенето на пожара под Черни връх в Рила  над селата Бистрица  и Самораново. Обхванатата територия е близо 100..

публикувано на 29.08.24 в 07:46
Външният министър Иван Кондов ще представлява България на Съвета

Външните министри на ЕС обсъждат последните данни за войната в Украйна

В Брюксел се събират министрите на външните работи, които ще обсъдят последните данни за войната в Украйна, напредъка в оказването на военна помощ от Европейския съюз, както и допълнителната помощ за Киев. В съвета "Външни работи" ще участва и първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба. България ще бъде представена от служебния..

публикувано на 29.08.24 в 07:37
Димитър Главчев

Главчев продължава разговорите с предложените за еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев и днес продължава разговорите си с издигнатите  от парламентарните групи за поста на български еврокомисар.  Главчев поиска кандидатури от парламентарните формации, за да може служебното правителство да избере и изпрати в петък официалните две номинации на страната ни до председателя на Европейската комисия..

публикувано на 29.08.24 в 07:37
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Украйна завзе нови позиции в руската Курска област

Украинските сили са превзели нови позиции в руската Курска област. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Украинските войски нахлуха изненадващо в Русия на 6 август.  Въоръжените сили на Украйна продължават да увеличават териториите под свой контрол "по границата с Украйна" в руската Курска област, заяви във вечерното си обръщение..

публикувано на 29.08.24 в 07:32

Доган за изключването на Пеевски: Крайно време беше, няма връщане назад

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 04:22
Киър Стармър и Еманюел Макрон

Киър Стармър се срещна с Еманюел Макрон в началото на визитата си във Франция

Британският премиер Киър Стармър беше приветстван в Париж от френския президент Еманюел Макрон преди церемонията по откриването на Параолимпийските игри. Той пристигна от Берлин, където се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в рамките на обиколката му за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит. Официалната част от посещението на Стармър във..

публикувано на 29.08.24 в 04:15