Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов за случая с кортежа на главния прокурор: Взривното устройство е било с намерение да убие

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов.
Снимка: БГНЕС

"Днес около 11:30-11:35 часа главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който очевидно скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен, по сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра" - това каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който пристигна на мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев - м. Ярема на пътя София - Самоков. Сарафов посочи, че става въпрос за покушение. 

"На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно, банкета. Освен всичко друго взривът е имал насоченост - взривът има ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили", допълни Борислав Сарафов.

И още: "Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент - не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент по първоначално мнение на експертите, но и с осколки. Множество осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тоест именно в дърветата - посока от банкета през пътното платно към дърветата. Очевидно бомбата, взривното устройство е било с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не е било фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме, част от които са се забили и в дърветата, са с големина колкото човешки нокът". 

В момента се провеждат огледи, включително със следови кучета, като се търсят следи от извършителите. Те явно са следили маршрута на главния прокурор. "На местопроизшествието са намерени маркери, които очевидно са оставени от извършителите", допълни зам.-главният прокурор: "Определени маркери, определени предмети, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана". 

"Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено, само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Само една случайност е предотвратила наистина смъртни случаи, които биха могли да настъпят", посочи още Борислав Сарафов.

"Към момента наказателното производство, което е образувано, е по глава 1-ва от Наказателния кодекс за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого -  108А, алинея 1-ва от НК", съобщи още зам. главният прокурор.

И още: "Подхождаме изключително сериозно, ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, от кратера. Търсят се детонатори, търсят се осколки, всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме (данни) какъв е химическият състав във взривното устройство. Ще знаем както вида на взривното вещество, така и неговото количество. Но първоначалните данни са за не по-малко от 3 килограма тротилов еквивалент. Повтарям - с осколки. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, поставени са да убиват", повтори зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива. Той е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, съобщи още Борислав Сарафов. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20