Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии, прокурори и следователи се обявиха в подкрепа на главния прокурор

4
Снимка: Ани Петрова

Съдии, прокурори и следователи, както и служители на Съдебната власт излязоха пред съдебни палати в София и в други градове в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

Повод за акцията е вчерашният взрив, който избухна на пътя до автомобила на главния прокурор вчера, а заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов го определи като атентат.

Снимка: Ани Петрова

Пред Съдебната палата в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви: "Тук сме да кажем, че не ние е страх и че сме готови да протестираме всеки ден, докато държавата не ни защити".

По повод спекулации и твърдения, че случилото се може да е инсценировка Милева заяви:

"Нека да оставим политици, депутати и журналисти да говорят. Ние ще направим всичко по силите си, за да установим извършителите на този гнусен терористичен акт срещу главния прокурор на Р България. Тук сме не само заради него, а заради цялата прокуратура, защото това, което видяхме вчера в една държава член на ЕС, която трябва да твърдим, че е правова държава, е недопустимо. И станахме пак известни в световните новини с един грозен акт".

Прокурори, следователи и служители на Районна и Окръжна прокуратура в Русе излязоха с тогите си пред Съдебната палата, за да заявят подкрепата си към личността на главния прокурор Иван Гешев, срещу когото бе направен опит за атентат.

"Работата на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, които са пострадали от престъпления. За да можем да вършим добре и успешно тази работа, се нуждаем и от имунитет, и от несменяемост, но и от сигурност…Ще продължим да си вършим работата, но очакваме и подкрепа от обществото", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и подчерта, че политическите нападки към прокуратурата уронва нейния престиж и авторитет в обществото.

Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха на протест пред съдебната палата в Ямбол.

Пред събраните десетки служители на съдебната власт окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви: 

"Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции и може да се приеме като посегателство срещу държавността. Недопустимо е!".

Десетки прокурори, следователи и служители на трите прокуратури във Велико Търново се включиха в мирния протест в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след вчерашния опит за атентат срещу него и семейството му. Прокурорите определиха нападението като терористичен акт и не приемат политическите изказвания за инсценировка на случилото се с Гешев.

"Аз съм възмутен от липсата на държавност в момента. Това е опит за убийство не само над господин Гешев и неговото семейство. Това е опит за убийство над главния прокурор, имаме нападение срещу самата държава", заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

"Всички внушения за конспирация са несъстоятелни и абсурдни. Искаме да осъдим този грозен, брутален терористичен акт, който освен, че е тежко умишлено престъпление, той е и опит за натиск върху съдебната власт", коментира Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново.

"Наш професионален дълг е защитата на човешкия живот като най-голяма ценност, дадена ни, така че не мога да приема подобно посегателство, все пак в колата е имало две деца", посочи прокурор Румяна Ирманова от Апелативната прокуратура.

"За мен това е терористичен акт. Нищо, освен своето възмущение, ние не можем да изразим. Но няма да ни подчинят", заяви говорителят на Апелативната прокуратура прокурор Светослав Калчев.

Мирният протест в Силистра събра пред съдебната сграда в града около 40 душиОсновната цел на протеста е да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени. 

Окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов заяви, че това е подкрепа към главния прокурор: 

"Вчерашният ден беше белязан с терористичен акт. Ние го осъждаме. Всички служители на прокуратурата - всички прокурори, следователи, както и съдиите ще излезем пред Съдебната палата, за да изразим своето несъгласие, за да изразим своята подкрепа. Това не може да продължава така".

По думите му нападението е безпрецедентен акт, отправен срещу главен прокурор:

"За жалост историята ни е белязана вече и от опит за физическото отстраняване на главния ни прокурор. Да се надяваме, че това няма да се повтори". 

В обща декларация протестиращите в Сливен заявиха, че опитът за атентат срещу Иван Гешев е недопустим в държава от ЕС и правова държава. Предстои декларацията да бъде подписана от представители на Окръжна, Районна и Военна прокуратура. 

Прокурори и служители постояха 10 мин. пред Съдебната палата мълчаливо. Никой от тях не направи коментар. 

От името на прокурорите в Плевен заместник окръжният прокурор Диана Илиева: "Позицията ни е на непримиримост към този терористичен акт. Ние ще продължим да изпълняваме своите задължения. Ние сме магистрати. Не можем да бъдем сплашвани".

Искра Ганева - прокурор в Окръжна прокуратура, заяви: "До този акт се стигна след безпрецедентно и безотговорно говорене на НПО-та, политици срещу Прокуратурата, която ви уверявам, отстоява законността в държавата. Ние не сме виновни за това какви народни представители какви закони приемат. Ние прилагаме законите такива, каквито са. Мен не ме е страх да работя, защото го доказвам това, че не ме е страх да работя от 1995-та година, когато самата аз бях жертва на подобни посегателства".

Районният прокурор Пламен Петков: "Ние сме потресени и възмутени от този изключително нагъл терористичен акт, който спокойно мога да кажа, че е акт срещу държавността на Република България. Изцяло подкрепяме господин Гешев".

Повече от 24 часа след инцидента в официалния си профил в "Туитър" Иван Гешев написа, че благодари на главните прокурори на всички държави, които са подкрепили българската прокуратура.

Обвинител номер едно качи и снимки от акции в негова защита, които се проведоха по-рано днес на различни места в страната и написа цитирам: "Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!".


По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи, че е арестуван 33-годишен алжирец, в град Ним. Полицай беше ранен при взрив край синагога в..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези..

публикувано на 25.08.24 в 07:15

Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията, собственик на приложението за съобщения „Телеграм",  Павел Дуров, е задържан на парижкото летище „Бурже“, съобщи френската телевизия Те Еф 1. Той е пристигнал от Азербайджан с частния си самолет. Арестът е заради заповед за издирване, издадена от френските власти,  по повод разследване, свързано с..

публикувано на 25.08.24 в 01:20

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за атентат. След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската..

публикувано на 24.08.24 в 19:53

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА. Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000..

публикувано на 24.08.24 в 19:28