Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории за любов от времето на СССР на плевенска сцена

Пиесата на Михаил Дурненков "Нацията на влюбените" е основана върху книгата на Светлана Алексиевич "Време секънд хенд"

Снимка: БТА

На сцената на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен предстои световна премиера. На 5 май от 19 часа зрителите ще могат да видят за първи път пиеса на Михаил Дурненков "Нацията на влюбените" по книгата на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич - "Време секънд хенд".

Кратки истории за любов от времето на СССР. Документалните интервюта, взети от Светлана Алексиевич, транслират дълбоките спомени на различните народи в Съветския съюз. Даже в най-трудните времена хората са заменяли усещането за историческа достоверност със своите лични щастливи минути. 

На сцената никой не е в състояние да има свое лично пространство, всичко е на показ, нито един от героите не може да говори свободно. Всеки един може да се окаже палач, доносник в секретна служба, или обратното – спасител. Но във всяка житейска история има любов. И това е сламката, която спасява

Снимка: БТАПостановъчният екип е от Рига, Латвия.

"За тези времена на 20. век и за целия бивш социалистически лагер може би това е най-точния начин, по който трябва да си говорим. През съдбите на обикновените хора. Ние искаме да покажем чрез нашия спектакъл част от съдбите на хората. Ако не помним онова, през което сме преминали, много повече ще грешим днес", коментира директорът на театъра Димитър Кабаков.

Спектакълът е основан върху документалния материал, събран от Алексиевич. Героите са реални личности, чиито истории авторката е записала, отбелязва продуцентът Евгения Шерменьова.

Към каква публика е насочен спектакълът обяснява режисьорът Мартин Шейхе:

"Едната целева публика е младежката. Другата – възрастната, хората да сравнят собствените си спомени."

"Историята на всеки отделен герой изисква своето внимание и вникването в нея. Тук всеки е главен герой", подчертава театралният директор Димитър Кабаков.

Официалната премиера ще бъде на "Сцена на кръстопът" в Пловдив през септември.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22