Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без прегледи и опашки пред ТЕЛК, двойно повече комисии. Ще се отпуши ли системата?

Снимка: БГНЕС

До 29 май ще се събират предложения и становища по проекта на Министерството на здравеопазването за промени в работата на ТЕЛК, публикуван на портала за обществени консултации.

Сред най-големите проблеми на медицинската експертиза е значителното ѝ забавяне. От 70 комисии в страната само около 40% се произнасят в законовоопределения срок, а най-дългият период на произнасяне е до 4 години

Съществена част от промените целят да не се допуска струпване и чакане на хора пред кабинетите с часове, поясни пред БНР д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел в Дирекция "Лечебни дейности" в МЗ.

"За тази цел се отменя извършването на клиничен преглед от комисиите. Това ще остане в много малък брой случаи, свързани с тежко здравословно състояние на лицата – които са на едно място буквално, било в дома, било в социално или друго заведение – в тези случаи ще се налага комисиите да ходят на място и да освидетелстват лицата. Във всички останали няма да има клиничен преглед и лицата няма да ходят на ТЕЛК."

Подаването на заявленията-декларации ще става както досега – в регионалните картотеки, уточни тя. Остават възможностите за подаване чрез упълномощено лице.

Снимка: БГНЕСРазпределението ще става по електронен път, чрез информационната система, в която се обработва цялата база данни за хората с увреждания, на случаен принцип сред ТЕЛК-овете в цялата страна, не само на териториален принцип в съответната област, където се намира лицето с увреждания.

Д-р Генкова посочи, че ще бъдат ангажирани всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и комплексните онкологични центрове, а спрямо сегашните 70 броят на комисиите ще се удвои.

"Сумарно възлизат на 157 броя – тези комисии, които съгласно промяната трябва да бъдат създадени."

Финансирането на комисиите ще става от бюджета на лечебните заведения. Има промяна в субсидирането – завишаване с 50 на сто спрямо сегашната стойност на база брой издадени в двумесечен срок експертни решения.

"Стимулирането, мотивирането е за максимално съкращаване на сроковете за произнасяне. Определената стойност за брой експертно решение е 60 лв."

"На пръв прочит бяхме ужасени по една-единствена причина - кадровия дефицит", коментира от своя страна д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници.

Началниците, които са и експерти по дадената дейност в лечебното заведение, са свръхнатоварени. Когато ги натоварим и това да вършат, ще напуснат. Всеки работи на предела на силите си, поясни д-р Тотев. По думите му трябва да има желаещи и не може лекари да се натоварват с участие в ТЕЛК-комисии по принуда.

"Ако аз извадя началника на отделението от ЛКК-комисия, ние ще опорочим, ще затрудним временната нетрудоспособност, за да уредим трайната. Един и същи човек не може да бъде член и на ЛКК, и на ТЕЛК."

"Ние сме малка болница. Ако направим 60 навременни експертни решения, 60x60 прави 3 600 лева, това ще получим като пари от държавата. Как с тези 3 600 лева аз ще поддържам картотека, софтуер, човек, който да обслужва тази картотека. И всичко това при липсата на кадри", отчита още болничният директор.

Снимка: БГНЕС

Замисълът да се увеличат комисиите е добър, смята Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя е и заместник-председател на Съвета за хората с увреждания. Тя е на мнение, че "все още системата е много клатушкаща се, нестабилна, в това състояние, което започна февруари месец".

При общинските болници проблемът е кадрови, потвърди и Събева.

"Лекарите как ще отделят време да направят тази прецизна медицинска експертиза по документи? Много е ниско заплащането на комисиите. Не може един човек, който почиства кабинета на един лекар с две специалности, да взема същата заплата, че даже и по-висока. Трябва да се оценява този труд, който е висококвалифициран."

Лекарите не желаят и поради друга причина - кампанията, която върви от години, "че те са корумпирани, че срещу пари дават вид и степен на увреждане", изтъкна още Събева.

Различните мнения по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктураjd е вече тема от националната ни сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19 , съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. По думите ѝ много от случаите не се регистрират , затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата..

публикувано на 03.09.24 в 11:18
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: Няма да се съгласим на вдигане на туристическия данък, ако не е ясно къде отиват парите

" Когато коалицията ПП-ДБ-Спаси София лъже и казва неверни неща в национален ефир, винаги когато има опонент или някой не е на тяхното мнение, той винаги бива пришиван към някоя политическа партия. Ако това не е успешно, бива пришиван към Кремъл или Путин ".  Това каза пред БНР Ричард Алибегов - председател на УС на Българската асоциация на..

публикувано на 03.09.24 в 10:06

Електрическите тротинетки - предимство или заплаха?

Повече от 3-4 години се противопоставяме на този хаос, който започна с въвеждането на електрическите тротинетки, по закон забранени за деца под 16-годишна възраст. Създаде се пълна анархия. Това превозно средство се движи с немалка скорост и трябва да се съобразява не само с трафика на автомобили, но и на пешеходци, заяви пред БНР Диана..

публикувано на 02.09.24 в 11:11