Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доган е притеснен за ДПС. Шансът на Карадайъ е в следващите 6 месеца"

Илхан Андай: Ердоган тази нощ няма да спи, а на 14 май ще бъде много тъжен

"Очаквам всичко в Турция, след като Ердоган няма план Б, при който да отстъпи. Балотаж едва ли ще има"

Снимка: Стопкадър, bTV

"Тази нощ Ердоган няма да спи, а на 14 май ще бъде много тъжен".

Този коментар направи пред БНР журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай и обясни:

"Кандидатът за президент Мухарем Индже, който трябваше да се класира на трето място на изборите в неделя, оттегли кандидатурата си, а социолозите му даваха от 2% до 5%, а някои и 6%. Дори половината от тези проценти да бъдат прехвърлени към Кемал Калъчдароглу, тази нощ Ердоган няма да може да заспи от случилото се".  

По думите на журналиста работата върви към празненство на кемализма, на парламентарната демокрация - още на 14 май:

"Балотаж едва ли ще има".

"Ние не знаем какво се върти в главата на Ердоган. Той план Б няма. Не може да си представи какво би правил като разследван, като опозиция, като малцинство в Меджлиса", посочи Илхан Андай и припомни, че преди дни вътрешният министър е казал, че евентуална победа на Калъчдароглу на 14 май би означавало държавен преврат:

"В Турция политиците нямат изпуснати току-така думи. ... Очаквам всичко в Турция, след като Ердоган няма план Б, при който да отстъпи".

Според него внушителният митинг, организиран от Ердоган, не би могъл да повлияе на хората, които не са решили за кого да гласуват, да дадат вота си за него.

В предаването "Нещо повече" Илхан Андай коментира и поздравителния адрес на Ахмед Доган към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Доган е притеснен за ДПС. На всички избори те отчитат, че са много добре. На последните избори имаше голям скандал в община Омуртаг - местни кметове напускат, избирателите не гласуват, пълен бойкот на листата на ДПС. Затова в Търговище ДПС имаше само един мандат. Това е един процес, който би бил заразен, ако не се вземат мерки, а такива не се забелязват. ... Шансът на Карадайъ е в следващите 6 месеца, свързани с влизане във властта - днешните новини са добри за него. И на местните избори".

Интервюто на Людмила Железова с Илхан Андай в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26