Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на Прокурорската колегия поискаха от ВСС освобождаване на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май.

Искането идва само ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ - СДС Мария Габриел, обяви, че, ако бъде избрана, първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, ще е да внесе в съдебния кадрови орган такова искане.

Искането е подписано от четирима члена на Прокурорската колегия, избрани от парламента - Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, номинации на ГЕРБ, Светлана Бошнакова - на БСП и Йордан Стоев - на Обединени патриоти.

Другите двама - Огнян Дамянов и Георги Кузманов, са избрани в пряк избор от прокурорите.

Искането е мотивирано с тежко нарушение на служебните задължения. В него се описват обстоятелствата около избухналия до автомобила на главния прокурор взрив на 1 май и присъствието на мястото израелски експерт, доведен от зам.-директора на Националното следствие Ясен Тодоров по указание на Иван Гешев. Цитират се интервю на Тодоров по "Хоризонт", изявленията в НС на вътрешния министър Демерджиев и последвалите уточнения от заместника на Гешев - Борислав Сарафов.

Тази намеса на Иван Гешев в първите часове на разследването е основанието, шестимата от Прокурорската колегия да твърдят, че той е извършил тежко нарушение на служебните си задължения. Защото - по закон няма право да дава устни указания на разследващите, а в конкретния случай - освен главен прокурор, е и пострадал и е трябвало да бъде разпитан като свидетел.

"Тази пряка намеса в разследването е особено укорима, защото е осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", пишат мотивите шестимата съдебни кадровици. И искат от ВСС да вземе решение за предсрочното освобождаване на Гешев, както и да предложи на президента Радев да подпише указ за това.

За да стане това обаче, "за" трябва да гласуват минимум 17 от съдебните кадровици, тоест, шестимата подписали се трябва да убедят още поне 11 от колегите си в момента 22-членния ВСС.

Междувременно, прокурори от района на Апелативна прокуратура – София, подкрепиха искането на шестимата от Прокурорската колегия и се обявиха за нова визия за развитие на държавното обвинение.

"Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", допълват те.

"Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана. Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си."

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10