Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Увеличеният брой гласове от чужбина обикновено е в полза на управляващите. Живеещите в чужбина идеализират родината си"

Рой Карадаг: Гастарбайтерите в Германия отчитат модернизирането на Турция по времето на Ердоган

Турските избиратели гласуват за партията на Ердоган в знак на протест срещу германците - в Германия преобладава негативното отношение към него, казва политологът от Бремен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 60 години Германия така и не успя да намери начин да приеме турските гастарбайтери като част от вече много мултикултурното си общество - независимо дали са биохимици, създали ваксина срещу ковид, или автомонтьори в заводите на "Форд" край Кьолн. Точно това обаче те чуват от турския президент Реджеп Ердоган: "Където и да сте по света, аз съм с вас."

Близо две седмици преди утрешния вот започна гласуването в чужбина. "За жалост мисля, че турците в Германия отново са гласували по-скоро за партията на Ердоган", казва в интервю за предаването "Събота 150" на БНР д-р Рой Карадаг, политолог от Института за междукултурни и международни изследвания към Университета в Бремен.

В Германия броят на гласуващите извън Турция граждани на страната е най-голям - близо милион и половина избиратели, които досега масово подкрепят президента. Политологът Рой Карадаг цитира последните социологически данни за избирателната активност в Германия, която леко се е повишила в сравнение с 2018 година.

Защо хора, които живеят в демократична Германия, подкрепят автократичен президент като Ердоган? И как да си обясни човек, че избирателите с двойно гражданство, които гласуват в Германия за демократични партии, предпочитат Турция да се управлява авторитарно?

"Отдавам го на манталитета на живеещите в чужбина, които нямат много реална представа за ситуацията в Турция и не възприемат президента като авторитарен лидер. Те например питат: Защо Турция да не е демократична държава, след като има свободни избори? Или с други думи - когато става дума за Турция, живеещите в Германия турци снижават критериите за това какво е демокрация.

Освен това, за живеещите в чужбина личният опит винаги е водещ при решението им кого да подкрепят на избори в родината. Напълно естествено е, политическите емигранти, кюрдите и други напуснали Турция заради убежденията си, да подкрепят опозицията. Техните семейства също гласуват срещу Ердоган и неговия консервативен ислямистки модел на управление.

Гастарбайтерите, които са пристигнали в Германия по чисто икономически причини, сравняват Турция от времето, когато са я напуснали, и отчитат модернизирането на страната по времето на Ердоган - построените пътища и жилища, електрификацията на държавата, по-доброто здравеопазване и т.н. Тези хора не се интересуват особено от това, дали Турция е демократична държава.

И последно: живеещите в чужбина винаги идеализират родината си. Освен това тяхната информация за ставащото там е доста повърхностна. В повечето случаи едва ли са разбрали за гоненията на опозиционни лидери или за арестувани журналисти."

А какво значение за решението кого да подкрепят живеещите в Германия турски граждани има степента им на интеграция в обществото?

"Участието в турските избори се възприема като контра на германското общество, в което живеят гласоподавателите. В Германия преобладава негативното отношение към Ердоган и турските избиратели гласуват за управляващата Партия на справедливостта и развитието в знак на протест срещу германците."

Ердоган води ли целенасочена политика към живеещите в чужбина турци?

"О, да, за Ердоган диаспората е важна като потвърждение на визията му за глобална Турция, за Турция, която е навсякъде по света, където има турци. Това му дава основание да води една - бих казал - експанзионистична политика, да открива културни центрове и джамии във всички държави, където живеят турци. Това важи особено за Европа."

Но важни ли са му турците в чужбина като брой гласове, д-р Карадаг?

"Колкото по-оспорвани са изборите, толкова по-важни са гласовете от чужбина. И сега е точно така. Затова властта усилено изгражда културни центрове и други официални представителства в чужбина, за да държи турците близо до себе си. Колкото повече избирателни секции има в чужбина, толкова повече гласоподаватели за властта. Увеличеният брой гласове от чужбина обикновено е в полза на управляващите, защото опозицията няма възможностите на държавния апарат и на религиозните клубове да води кампания и да мобилизира поддръжници зад граница."

Социологически данни сочат, че на изборите тази година право да гласуват имат много повече млади турци, които живеят в чужбина. Известно е, че те подкрепят по-скоро опозицията. Как промененото съотношение между млади и възрастни избиратели може да наклони везните на вота утре?

"Днес в Европа има много повече турски студенти отколкото преди 5 години. А младите обикновено гласуват срещу Ердоган. Отворен е обаче въпросът, дали младите избиратели от семейства на гастарбайтери подкрепят опозицията, или следват родителите си."

В статия за списание "Шпигел" известният турски журналист Джан Дюндар написа, че за турските невъзвращенци тези избори са съдбоносни, избори между свободата и несвободата. Споделяте ли мнението на Дюндар, бившия главен редактор на в-к "Джумхуриет", който живее в изгнание в Германия заради присъда от 27 години за шпионаж?

"Не забравяйте, че такива статии се публикуват с цел мобилизация на избиратели, които да гласуват за опозицията. Защото от 2011-а година всички избори в Турция са съдбоносни. В същото време хора като Джан Дюндар са потърпевши от авторитарния режим на Ердоган. За тях е много разочароващо, че съгражданите им в чужбина са способни да подкрепят този режим. И че са общо взето аполитични."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26