Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското в Баку

Стилияна Николова
Снимка: Александър Филипов/сп. Спринт

Националният ни отбор по художествена гимнастика - индивидуално (жени) и ансамбъл (девойки) направи добра подиум тренировката си преди началото на европейското първенство , което запова утре в Баку (Азербайджан).

Първи на килима в Националната гимнастическа зала излязе ансамбълът ни за девойки. Момичетата на Кристина Илиева и на Жанина Иванова представиха  много добре и двете си композиции. Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова изиграха стабилно съчетанието си с пет въжета, а в това с пет топки допуснаха малки неточности.


„Доволни сме от подиум тренировката. Надяваме се момичетата утре да бъдат още по-спокойни, по-уверени в себе си . Те са си изработили съчетанията вече идеално. Единственото, което им трябва, е спокойствие и концентрация много. Очаквам, който си изиграе съчетанията той да бъде най-напред в класирането. Няма един или два отбора, които да са най-силни или на някой да му е в кърпа вързано мястото. Много е важно да се изиграе без грешка. Ще се постарая просто да мислим само за тренировката, само за елементите които правим, само за това, което се прави в момента. Мънички са, притесняват се много, всяка по-различен начин приема стреса, надявам се само да са спокойни“, заяви специално пред БНР след подиума старши треньорът на отбора Кристина Илиева.

По-късно официално композициите си показаха и инвдивидуалните ни състезатателки. Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева игра нервно и допуснаха грешки.


"Имаше известна нервност, иначе момичетата добре се адаптират в обстановката. Допуснаха някои неточности. Вярвам, че това ще им изостри вниманието на самото състезаниеда, ще ги накара да бъдат по-внимателн, да си вземат си поука от тези грешки, На подиум тренировката знаем колко е интензивно и колко е трудно. Смятам, че до състезанието ще бъдат вече много по -спокойни. Това, което усетих в момента, това което чух и видях след първото съчетание на Боряна, бяха аплаузи от публиката. Тя определено показва една доста по- добра форма. Напрежение разбира се ще има. И трите момичета имат достатъчно опит. Те са играли в тази зала.Боряна  точно тук се бори за квотата за олимпийските игри в Токио и тук я спечели", сподели генералният мениджър на националния отбор - жени (индивидуално) Бранимира Маркова.

На континенталния шампионат Николова ще играе четири уреда, Калейн - три, а Брезалиева само лента. Те ще се борят за отборна титла заедно с ансамбъла за жени, за многобой и за финали на отделните уреди.

Утре, в първия ден на европейското, ще бъдат раздадени първите три комплекта медали - в многобоя и във финалите на уредите при ансамблите за девойки. Жребият отреди нашите момичета да играят във втори поток в надпреварата за многобоя и то с първи стартов номер в компанията на Израел, Украйна, Италия, Азербайджан, Румъния, Литва, Словакия, Германия и Полша.

Надпреварата в Баку е и континентална квалификация за световното първенство  във Валенсия (Испания) през август.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Зверев

Зверев елиминира лесно италиански квалификант

Поставеният под номер 2 в основната схема Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Шанхай (Китай) с награден фонд 9 милиона долара. Зверев спечели лесно срещу италианския квалификант Матиа Белучи с 6:4, 6:2 за 96 минути. След като се оттегли от участие на турнира..

публикувано на 05.10.24 в 18:35
Тракия (Пловдив) спечели два златни медала

Две титли за Тракия при ансамблите на държавното първенство

Отборът на Тракия (Пловдив) спечели два златни медала на финалите при жените на Държавното първенство по художествена гимнастика за ансамбли, категория "Елит", което завърши днес в зала "София" в столицата. Пловдивските гимнастички, които вчера станаха първи и в многобоя, днес взеха титлите на пет обръча с оценка 33.050 точки и на три..

публикувано на 05.10.24 в 17:11
Ливърпул победи с 1:0 като гост Кристъл Палас

Ливърпул не пуска първото място след 1:0 над Кристъл Палас

Отборът на Ливърпул победи с 1:0 като гост Кристъл Палас в първи мач от седмия кръг в първенството на Англия. Гол на португалеца Диого Жота още в деветата минута осигури трите точки в полза на "червените", които са на първо място в класирането с актив от 18 точки след шестия си успех през кампанията. Коди Гакпо изведе Жота и той реализира..

публикувано на 05.10.24 в 17:07
Новак Джокович

Американец измъчи сериозно Новак Джокович

Четирикратният шампион Новак Джокович стартира с трудна победа на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Шанхай (Китай) с награден фонд 9 милиона долара. 37-годишният сърбин надделя над Алекс Микелсен (САЩ) със 7:6(3), 7:6(9) за близо два часа на корта и се класира за третия кръг. Завръщайки се в Китай за първи път от..

публикувано на 05.10.24 в 16:18
Барселона не подкрепя Шчесни в страстта му към цигарите

Барселона не подкрепя Шчесни в страстта му към цигарите

Ръководството на Барселона няма да подкрепи новия си вратар Войчех Шчесни в страстта му към цигарите, съобщава вестник Мундо Депортиво в събота.  Полският страж е дългогодишен пушач и дори през 2015 година, когато беше собственост на Арсенал, получи сериозна глоба заради употребата на цигари в съблекалнята на отбора. 34-годишният бивш полски..

публикувано на 05.10.24 в 16:00
Даниел Пешков и Калина Недялкова

Нови титли за Пешков и Недялкова на ски бягане

Даниел Пешков (Банско) и Калина Недялкова (Александър Логистик) спечелиха нови титли от лятното Държавно първенство по ски бягане с ролкови ски в Кръстава/Юндола, организирано от БФСки. В дисциплината 15 километра интервален старт свободен стил Пешков победи с време 26:17,0 минути. След него се наредиха Веселин Белчински (Паничище 2009) с..

публикувано на 05.10.24 в 15:55
Виктория Томова

Виктория Томова започва срещу американка в Ухан

Първата ракета на България - Виктория Томова, ще играе с американка в първия кръг на силния турнир по тенис УТА 1000 на твърди кортове в Ухан (Китай) с награден фонд 3.22 милиона долара. Томова, която е 51-а в световната ранглиста, ще срещне на старта Ашлин Крюгер. 20-годишната американка е номер 68 в класацията на УТА, а двете не са се..

публикувано на 05.10.24 в 15:50